Coronavirus: Vaccinurile anti-COVID-19 reduc riscul de spitalizare, potrivit unui studiu realizat în Scoția

  • 22 Februarie 2021 14:29
Coronavirus: Vaccinurile anti-COVID-19 reduc riscul de spitalizare, potrivit unui studiu realizat în Scoția

Campania de vaccinare din Scoția pare să fi redus considerabil riscul de spitalizare din cauza maladiei COVID-19, sugerând că atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și vaccinul AstraZeneca-Oxford au o eficiență foarte mare în prevenirea infecțiilor severe, potrivit unui studiu preliminar publicat luni, informează Reuters.

Rezultatele acestui studiu, care a acoperit întreaga populație a Scoției - 5,4 milioane de persoane -, au arătat că, în a patra săptămână după administrarea primei doze, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca reduc riscul de spitalizare cu 85%, respectiv cu 94%.

"Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare și ne-au oferit motive solide să fim optimiști pentru viitor", a declarat Aziz Sheikh, profesor la Institutul Usher din cadrul Universității Edinburgh, unul dintre coordonatorii studiului.

El a adăugat totuși că aceste rezultate reprezintă date preliminare, care încă nu au fost văzute și analizate de comitete independente de oameni de știință. "Sunt însă foarte încrezător. Acum avem dovezi la scară națională... că vaccinarea oferă protecție împotriva spitalizărilor cauzate de COVID-19", a adăugat el.

Profesorul Sheikh se așteaptă ca și alte țări care folosesc aceleași două vaccinuri și strategii similare de vaccinare, precum Anglia și Țara Galilor, să remarce un impact pozitiv similar în ceea ce privește reducerea numărului de persoane care ajung să fie spitalizate din cauza maladiei COVID-19.

Datele despre efectul generat de vaccinurile anti-COVID în Scoția au fost colectate între 8 decembrie și 15 februarie.

Potrivit cercetătorilor, în această perioadă au fost administrate 1,14 milioane de vaccinuri, iar 21% din populația Scoției a primit deja cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
 

Foto: (c) CIRO FUSCO / EPA

În rândul persoanelor de peste 80 de ani - una dintre categoriile care prezintă cel mai mare risc medical -, vaccinarea a fost asociată cu o scădere cu 81% a riscului de spitalizare în cea de-a patra săptămână de după administrarea primei doze, atunci când rezultatele pentru ambele vaccinuri au fost combinate.

Jim McMenamin, directorul departamentului de incidență a maladiei COVID-19 în cadrul Ministerului de Sănătate Publică din Scoția, a spus că aceste rezultate sunt deosebit de importante, "întrucât de acum trecem de la așteptări la dovezi concrete în ceea ce privește beneficiile aduse de vaccinuri".

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău