Coronavirus: Vaccinarea refugiaților riscă să se prelungească dincolo de 2022 (UNHCR)

  • 18 Martie 2021 17:14
Coronavirus: Vaccinarea refugiaților riscă să se prelungească dincolo de 2022 (UNHCR)

Vaccinarea contra COVID-19 a refugiaților riscă să se prelungească dincolo de anul 2022 din cauza ritmului lent al distribuirii de doze în anumite țări, a tras un semnal de alarmă joi ONU, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Având în vedere dificultățile suplimentare cu care se confruntă refugiații din cauza pandemiei, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a lansat în decembrie un apel pentru strângerea a 455 milioane de dolari (382 milioane de euro).

'În acest moment, lupta se dă pentru vaccinuri', a afirmat joi directorul Diviziei de reziliență și soluții al UNHCR, Sajjad Malik, într-o conferință de presă.

Anul '2021 nu este decât începutul', a spus el, subliniind că programele de vaccinare ar trebui 'să continue în 2022 și după, pentru că vaccinul ajunge foarte lent' în unele țări.

În 2020, numărul de refugiați, strămutați și solicitanți de azil în lume a depășit 80 milioane, un record, în plină pandemie de COVID-19, potrivit UNHCR.

Situația lor, adesea precară, nu s-a ameliorat în perioada pandemiei. În orașe, mulți și-au pierdut locurile de muncă și au sărăcit, în vreme ce în zonele rurale îndepărtate accesul la teste și la asistență medicală rămâne dificil.

'Într-o perioadă foarte scurtă, ei au intrat într-o spirală a sărăciei. Aceasta începe să se vadă acum', a declarat Malik.

Fondurile solicitate de UNHCR ar permite, de asemenea, agenției să le furnizeze o educație copiilor.

Circa 48% dintre copiii refugiați sunt deșcolarizați din cauza pandemiei, fetele fiind cele mai afectate. 'Mulți dintre acești copii riscă să nu se mai întoarcă la școală după un an fără școală', a atenționat responsabilul UNHCR.

La începutul pandemiei, organizațiile umanitare avertizau că se temeau de rate de infectare foarte ridicate printre refugiați. Totuși, incidențele observate sunt asemănătoare deocamdată celor generale din țările unde se găsesc aceștia, a relevat Sajjad Malik.

Adjuncta sa, Marian Schilperoord, a menționat că în jur de 63.000 de refugiați s-au infectat cu coronavirus în lume până acum.

Cifra reală ar fi însă mult mai mare, dat fiind că mulți nu sunt testați și anumite țări nu îi evidențiază separat pe refugiați în statistici.

Potrivit agenției ONU, 106 state i-au inclus pe refugiați în eforturile naționale de vaccinare. 'Ele știu că, dacă lasă la o parte un segment al populației, întreaga populație este supusă unui pericol', a explicat Malik.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău