Coronavirus: Vaccinarea lentă și creșterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un teren favorabil apariției variantelor mai rezistente

  • 19 Aprilie 2021 18:35
Coronavirus: Vaccinarea lentă și creșterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un teren favorabil apariției variantelor mai rezistente

Pe lângă varianta P.1 din Manaus și P.2 din Rio de Janeiro, cercetătorii studiază apariția și a altor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 în Brazilia și avertizează asupra posibilității ca unele să fie mai rezistente dacă va continua actualul ritm vertiginos al contaminărilor în această țară și campania de vaccinare nu se intensifică, notează luni agenția EFE, preluat de Agerpres.

Incidența înaltă asociată unei rate reduse a vaccinării amenință să transforme Brazilia într-un ''hambar'' al noilor tulpini ale virusului care a provocat până în prezent în această țară peste 370.000 de decese din circa 14 milioane de infectări.

Datele Fundației Oswaldo Cruz (Fiocruz), centru de cercetare medicală de referință în America Latină, arată că în Brazilia au fost detectate 92 din cele peste 900 de variante ale coronavirusului descrise până în prezent în întreaga lume de la începutul pandemiei.

Dintre aceste 92, cel puțin două sunt de origine braziliană și au fost evidențiate pe plan internațional, respectiv variantele P.1 și. P.2, iar o a a treia, care s-ar putea numi P.4, este în curs de investigare, între timp numele P.3 fiind dat unei variante descoperite în Filipine.

Varianta cea mai preocupantă este P.1, cea descoperită la sfârșitul anului trecut în orașul Manaus și care este suspectată că a provocat acest ''tsunami'' de infectări și decese pe care-l cunoaște în prezent Brazilia. Varianta P.1 are 17 mutații diferite și poate fi invulnerabilă în fața anticorpilor generați de o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Variantă deja prezentă în 52 de țări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus P.1 în grupul ''variantelor de îngrijorare'', în care se mai regăsesc varianta britanică (B.1.1.7) și cea sud-africană (B.1.351). Există și un alt grup, cu ''variante de interes'', mai puțin alarmante, în care se regăsește și P.2, identificată inițial la Rio de Janeiro.

Cercetători de la Institutul de Științe Biologice al Universității din Minas Gerais (UFMG) investighează acum o altă posibilă nouă variantă detectată la Belo Horizonte. ''Din 85 de mostre, în două dintre ele am observat un ansamblu de variații care nu coincid cu nimic din ce s-a descris anterior'', explică profesorul Renan Pedra, coordonatorul investigației. Din cele 18 mutații ale acestei variante, șase sunt în proteina Spike, prin care coronavirusul se atașează celulelor umane.

Dar specialiștii avertizează deocamdată asupra creșterii foarte puternice a cazurilor de infectare cu varianta P.1, căreia îi sunt atribuite în prezent peste 90% din infectări în Brazilia. ''Teama pe care o avem este ca P.1 să dezvolte acum mutații rezistente la vaccin'', semnalează José Eduardo Levi, cercetător la Institutul de Medicină Tropicală la Universitatea din Sao Paulo (USP), deși nimeni nu a detectat încă ''mutații adiționale ale P.1'', dar există totuși unele suspiciuni.

Incidența ridicată a coronavirusului în Brazilia, cu o medie de circa 65.000 de noi cazuri pe zi, împreună cu lentoarea campaniei de vaccinare creează un ''scenariu ideal'' pentru apariția unor astfel de mutații, așadar ''perspectiva este foarte rea și ne temem de ce se va întâmpla cu cei vaccinați care se infectează cu P.1'', subliniază cercetătorul brazilian.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău