Coronavirus: Vaccinarea anti-COVID-19 a demarat oficial în țările Uniunii Europene

  • 27 Decembrie 2020 14:15
Coronavirus: Vaccinarea anti-COVID-19 a demarat oficial în țările Uniunii Europene

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a demarat oficial duminică în toate țările Uniunii Europene, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind din rândul pensionarilor și al medicilor, transmit agențiile internaționale de presă.

Trei angajați ai unui spital din Roma, primii vaccinați în Italia

La 10 luni de la confirmarea primului pacient pozitiv la coronavirus, Italia, țara cu cea mai mare rată a mortalității asociată COVID-19 din Europa - cu peste 71.000 de decese -, a început vaccinarea primilor cetățeni. Trei angajați din domeniul sanitar de la spitalul Spallanzani din Roma au fost vaccinați cu câteva minute înainte de ora 07:00 GMT cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech și denumit Comirnaty, potrivit declarației comisarului pentru epidemii Domenico Arcuri.


"Vaccinarea a decurs foarte bine și a fost un moment emoționant și istoric. Este începutul sfârșitului și sper că voi fi prima din cei peste 60 de milioane de italieni", a declarat Claudia Alivernini, o asistentă medicală de 29 de ani, la postul public RAINEWS24, preluat de Reuters.

Ministerul Sănătății de la Roma a difuzat mai multe fotografii în care se poate vedea cum femei și bărbați primesc dozele de vaccin duminică dimineața, la o zi după ce aproape 10.000 de doze au ajuns în țară. "Această dată va rămâne cu noi pentru totdeauna", a scris pe Twitter premierul Giuseppe Conte, citat de dpa.

Vaccinul va fi gratuit, iar lucrătorii din sistemul sanitar și vârstnicii vor fi primii care se vor putea vaccina voluntar.

În Germania, vaccinarea este asigurată de către echipe mobile

Echipe mobile au început administrarea vaccinului anti-COVID-19 și în Germania. Primii imunizați sunt cei cu vârste de peste 80 de ani și îngrijitorii și personalul din spitale. Într-o primă fază, Germania se va baza în principal pe echipele mobile de vaccinare pentru acest demers, în condițiile în care majoritatea celor peste 400 de centre de vaccinare preconizate nu vor fi funcționale decât peste câteva zile, amintește dpa. Se așteaptă ca, începând din ianuarie, să fie administrate 700.000 de doze săptămânal.

La Berlin, o rezidentă în vârstă de 101 ani a unui azil de bătrâni din cartierul Steglitz a primit vaccinul, în prezența ministrului sănătății regional, Dilek Kalayci. O echipă mobilă de vaccinare a ajuns la căminul de bătrâni la bordul unei furgonete în jurul orei locale 7:45 am (06:45 GMT), la volan aflându-se un militar al Bundeswehr. Berlinul a primit inițial 9.750 de doze de vaccin pentru prima zi de imunizări, potrivit administrației sanitare, adică similar cu numărul de doze primite și de alte landuri federale ale Germaniei.

În cel mai populat land, Renania de Nord - Westphalia, Erika Loewer, în vârstă de 95 de ani, a fost vaccinată la o casă de bătrâni din orașul Siegen. În orașul Magdeburg (centru), trei echipe mobile au început vaccinarea rezidenților unui centru municipal de îngrijire, cu puțin înainte de ora locală 09:00, potrivit lui Matthias Boxhorn, din partea organizației umanitare Johanniter, care supervizează operațiunea.

Deși ziua oficială de începere a vaccinării era duminică, unii rezidenți și membri ai personalului de la un azil de bătrâni din orașul Halberstadt (centrul Germaniei) au fost deja inoculați sâmbătă, lucru care l-a deranjat pe ministrul sănătății Jens Spahn. "Ministrul îi urează numai bine lui Edith Zwoizalla. Totuși, stabilisem cu partenerii din Uniunea Europeană și cu cele 16 landuri că sâmbătă vor fi finalizate livrările (de vaccin) pentru a începe (vaccinarea) duminică", a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății german pentru Bild, transmite EFE.

Germania și-a asigurat 300 de milioane de doze, prin intermediul UE sau prin contracte proprii, pentru a acoperi nevoile celei mai populate țări din blocul comunitar - 83 de milioane de locuitori.

O femeie de 78 de ani a primit prima doză de vaccin anti-coronavirus în Franța

O femeie în vârstă de 78 de ani a fost duminică dimineața prima persoană vaccinată în Franța împotriva coronavirusului, la spitalul René-Muret din Sevran, la Seine-Saint-Denis (regiunea pariziană), potrivit unui jurnalist AFP.

"Sunt emoționată", a declarat Mauricette, fostă femeie de serviciu, vaccinată în jurul orei locale 11:00 (10:00 GMT) la unitatea de îngrijiri de lungă durată din cadrul acestui centru de asistență publică, Hopitaux de Paris (AP-HP).

Un medic cardiolog de 65 de ani, Jean-Jacques Monsuez, a fost cel de-al doilea vaccinat.

Circa 20 de persoane în vârstă și personal medical urmează să fie vaccinate duminică în timpul lansării simbolice a campaniei în Franța, la Sevran, apoi la centrul de geriatrie din Champmaillot, afiliat Centrului Spitalicesc Universitar din Dijon (centru-estul Franței).

Guvernul Franței, țară cu o populație de aproape 67 de milioane de locuitori, și-a propus ca până în februarie 2021 să vaccineze un milion de cetățeni din rândul celor mai în vârstă și mai vulnerabili și a personalului medical, în cele 7.000 de centre spitalicești pentru persoanele în vârstă și dependente. Obiectivul executivului de la Paris este să imunizeze 15 milioane de persoane până în vară în timpul acestei campanii de vaccinare în trei timpi.

O pensionară de 96 de ani de la un cămin de bătrâni, prima persoană vaccinată în Spania

O pensionară dintr-un azil de bătrâni, Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, în vârstă de 96 de ani, a fost prima persoană vaccinată duminică anti-COVID-19 în Spania, în orașul Guadalajara (centru), potrivit imaginilor transmise la televiziunea națională. Femeia a declarat că nu a simțit nimic atunci când a fost vaccinată.

A doua persoană vaccinată cu Pfizer-BioNTech a fost o îngrijitoare în vârstă de 40 de ani, Monica Tapias, de la același centru.

Căminul de bătrâni Los Olmos a fost ales pentru lansarea campaniei de vaccinare în Spania datorită proximității cu un depozit al Pfizer, unde vaccinurile au sosit sâmbătă din Belgia, urmând să fie distribuite în întreaga țară. Un alt motiv pentru alegerea acestui cămin este că aici nu se înregistra niciun caz de COVID-19.

Primii care vor primi vaccinul în Spania vor fi bătrânii, persoanele cu dizabilități care trăiesc în cămine și lucrătorii din aceste centre, unde noul coronavirus a făcut ravagii în timpul primului val al pandemiei și ai căror rezidenți au fost izolați de la izbucnirea pandemiei. Și personalul sanitar din prima linie va fi vaccinat, precum și alți membri ai personalului sanitar și din cămine.

Este prevăzut ca în 12 săptămâni să fie vaccinate 2.295.638 de persoane cu cele peste 4,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, în timp ce vaccinarea întregii populații va dura câteva luni bune. După acest prim lot de vaccinuri, în fiecare zi de luni Spania va primi circa 350.000 de doze noi. Prima etapă de vaccinare din Spania se va încheia în martie.

Directorul Serviciului de Boli Infecțioase al unui spital din Porto, prima persoană vaccinată în Portugalia

Antonio Sarmento, în vârstă de 65 de ani, directorul Serviciului de Boli Infecțioase al unui spital din Porto, al doilea oraș ca mărime din Portugalia, a fost prima persoană vaccinată în această țară împotriva coronavirusului, relatează EFE. El a primit doza de vaccin în prezența a numeroase autorități, printre care ministrul sănătății Marta Temido.

"Am încredere", a declarat Sarmento după vaccinare, adăugând că "studiile au demonstrat că reacțiile sunt asemănătoare cu cele ale altor vaccinuri antivirale".

Angajații din domeniul sanitar din spitalele universitare din Porto, Coimbra și Lisabona vor fi primii vaccinați, după sosirea, sâmbătă, a unui prim lot de 9.750 doze, care vor completate luni cu alte 70.200 de doze.

Potrivit Planului de Vaccinare conceput de guvernul portughez, până în aprilie viitor se are în vedere vaccinarea a 950.000 de oameni. Prioritate vor avea persoanele din reședințele de bătrâni și îngrijitorii lor, precum și persoane de peste 50 de ani cu diferite afecțiuni.

O femeie de 91 de ani a fost prima persoană vaccinată în Suedia

Suedia, țară care timp de mai multe luni a optat pentru o strategie relaxată în fața epidemiei de coronavirus până când s-a confruntat cu o creștere semnificativă a mortalității asociate COVID-19, a început duminica aceasta campania de vaccinare, transmite EFE.

Vaccinurile sunt "o speranță", însă nu trebuie uitat că lupta împotriva virusului va continua, a avertizat premierul suedez Stefan Lofven.

Prima doză de vaccin i-a fost administrată unei femei de 91 de ani care trăiește într-un cămin de bătrâni din Mjallby, un orășel situat între Stockholm și Göteborg.

Rata mortalității în Suedia, țară care inițial a optat pentru recomandarea măsurilor de igienă însă fără adoptarea de restricții, este acum de cinci ori mai mare decât cea din Danemarca și de 10 ori mai mare comparativ cu Finlanda sau Norvegia, scrie EFE.

Cinci vârstnici, primele persoane vaccinate în Austria

Cinci vârstnici au fost în această duminică primii austrieci vaccinați împotriva coronavirusului. Prima a fost o pensionară în vârstă de 84 de ani care a declarat la postul public ORF că dorește "să-și revadă copiii, nepoții și strănepoții fără probleme".

Primele doze au fost administrate în cadrul Universității de Medicină din Viena de către președinta Organismului Național pentru Vaccinuri, Ursula Wiedermann-Schmidt, și de președintele colegiului medicilor, Thomas Szekeres, transmite EFE.

Pe parcursul zilei, primele doze de vaccin vor fi administrate în opt din cele nouă landuri federale din țară, cu excepția Carintiei, unde vaccinarea va începe la 5 ianuarie, a informat ORF.

Austria, țară cu 8,9 milioane de locuitori, a primit sâmbătă noapte un prim transport de 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, iar în viitoarele șase luni va primi circa patru milioane de doze.

Cancelarul federal Sebastian Kurz a declarat duminică într-o conferință de presă că începerea vaccinării este "o zi istorică și un pas către normalitate". După ce a evidențiat rata mare de mortalitate de COVID-19 în rândul persoanelor de peste 75 de ani, cancelarul conservator, în vârstă de 34 de ani, a spus că "bineînțeles" că se va vaccina, și la fel o vor face și părinții săi.

Premierul danez consideră că vaccinarea reprezintă "un punct de cotitură uriaș"

Și Danemarca a început duminică să vaccineze rezidenți ai căminelor de bătrâni. Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în această țară, relatează dpa. Medicul care i-a administrat vaccinul a comentat: "Să sperăm că funcționează". "Dacă nu funcționează, o să mă întorc să vă bântui", i-a transmis ironic pacienta, potrivit postului public DR. Hasselberg trăiește într-o casă de bătrâni din orașul Odense.

Else Madsen, 85 de ani, a fost prima persoană vaccinată în regiunea Zealand. Femeia trăiește într-un cămin din Slagelse, la circa 95 de kilometri vest de Copenhaga, a relatat postul danez TV2. Mass media daneză a difuzat imagini cu vaccinări desfășurate la cămine de bătrâni din alte patru mari regiuni ale țării.

Premierul Mette Frederiksen a declarat că "se vede luminița de la capătul tunelului, după cel mai greu an de la cel de-al doilea Război Mondial". Frederiksen le-a spus reporterilor că vaccinarea este "un punct de cotitură uriaș pentru întreaga omenire".

O asistentă medicală, prima persoană vaccinată anticoronavirus în Malta

O asistentă de la un spital public a devenit prima persoană din Malta care a primit duminică vaccinul anti-COVID-19, scrie dpa. Rachel Grech, angajată la unitatea de boli infecțioase a spitalului Mater Dei, a fost vaccinată sub privirile premierului Robert Abela și ale ministrului sănătății Chris Fearne.

Primii vaccinați în Malta, care a primit un prim transport de 10.000 de doze, vor fi personalul și rezidenții căminelor de bătrâni.

Fearne a declarat că se așteaptă ca trei sferturi din populația țării să fie vaccinată până la începutul verii viitoare.

Ministrul sănătății și episcopul ortodox Tihon, primii cetățeni bulgari vaccinați

Bulgaria a demarat duminica aceasta campania de vaccinare anti-COVID-19 cu ministrul sănătății, Kostadin Angelov, și cu episcopul ortodox Tihon, transmite EFE.

Primele 9.750 de doze de vaccin au sosit sâmbătă dimineața în Bulgaria, sub măsuri stricte de securitate, și au fost distribuite în șase regiuni alese pentru campania de vaccinare.

Cantitatea este "simbolică", potrivit declarațiilor ministrului sănătății, dat fiind că acoperă dozele necesare pentru mai puțin de 5.000 de persoane, alese din rândul medicilor aflați în prima linie a luptei împotriva coronavirusului.

"Mă vaccinez pentru că eu cred că fără vaccinuri lumea contemporană nu ar mai fi așa cum o cunoaștem. Cred că oamenii de știință și-au făcut treaba pentru ca vaccinul să fie salvarea pe care toți o așteptăm. Și voi fi sincer: sunt nerăbdător să mă întâlnesc cu tatăl meu în vârstă de 70 de ani fără teama de a-l îmbolnăvi", a declarat Angelov, chirurg de profesie, din spitalul Sfânta Ana din capitala Sofia.

"Cred nespus în Dumnezeu și cred că Dumnezeu le-a spus acelor oameni de știință care au creat vaccinul cum să facă acest lucru", a declarat la rândul său episcopul Tihon.

În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul cetățean ceh care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech

Premierul Andrej Babis a fost primul cetățean ceh care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, la Spitalul Militar central din Praga, cu puțin înainte ca alte spitale din capitală și din cel de-al doilea oraș ca mărime, Brno, să înceapă distribuirea celor 9.750 de doze de vaccin pe care Cehia le-a primit deocamdată.

"Vaccinul a sosit ieri (sâmbătă - n.r.) de la Uniunea Europeană și aduce cu el speranța revenirii la viața normală", a declarat Babis înainte să primească injecția. "A fost cel mai rău an din istoria noastră modernă, un an care ne-a marcat viața într-un mod extrem de negativ", a continuat Babis, citat de EFE.

Emilie Repikova, 95 de ani, veterană a celui de-al Doilea Război Mondial, s-a numărat printre primele persoane vaccinate imediat după premierul Babis.

Cehia a închis de duminică magazinele și serviciile considerate neesențiale în încercarea de a încetini propagarea noului coronavirus. În timpul tradiționalei alocuțiuni de Crăciun, președintele Milos Zeman a cerut populației să se vaccineze.

Prima doză de vaccin anti-coronavirus i-a fost administrată șefei statului slovac, Zuzana Caputova

Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a fost prima persoană căreia i-a fost administrat vaccinul anti-coronavirus, șefa statului declarând că intervenția a fost rapidă și fără probleme, scrie agenția TASR.

"Cred că acesta este suflul libertății", a declarat Caputova, imediat după ce a primit vaccinul Pfizer-BioNTech.

Printre cei vaccinați s-au numărat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, membri ai cabinetului și ai parlamentului slovac. Sefcovic a salutat acțiunea comună a UE în dezvoltarea și distribuirea vaccinului. "Toate eșaloanele de top ale UE au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca acest proces să fie pe cât de responsabil, pe atât de rapid", a declarat Sefcovic, adăugând că exemplul personal dat de oficialitățile de top ar trebui să sporească încrederea populației în vaccin.

Însă primul vaccin anti-coronavirus a fost inoculat sâmbătă seara expertului în boli infecțioase Vladimir Krcmery din Nitra. Slovacia este a treia țară din Uniunea Europeană, după Ungaria și Germania, care a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 încă de sâmbătă, în pofida faptului că executivul european anunțase că duminică poate începe campania de vaccinare.

În total, Slovacia a comandat 18 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

O asistentă medicală, prima persoană vaccinată anti-coronavirus în Polonia

Alicja Jakubowska, care lucrează ca asistentă șefă la spitalul Ministerului de Interne din capitala Varșovia, a fost prima persoană care a primit vaccinul anti-coronavirus, transmite dpa.

"Nu a durut", a declarat ea, citată de agenția de presă PAP.

Primii vaccinați în Polonia, țară cu 38 de milioane de locuitori, vor fi angajații din domeniul sanitar și lucrătorii esențiali care tratează pacienți bolnavi de coronavirus.

Sursa:Agerpres

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău