Coronavirus: Un studiu finlandez demonstrează că pandemia este cu adevărat un coșmar colectiv

  • 02 Octombrie 2020 16:55
Coronavirus: Un studiu finlandez demonstrează că pandemia este cu adevărat un coșmar colectiv

Pandemia își face loc în coșmarurile oamenilor, potrivit unui studiu realizat în Finlanda și dat publicității săptămâna aceasta, informează DPA, preluat de Agerpres.

Sute de voluntari le-au povestit cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki visele pe care le-au avut în perioada de izolare la domiciliu instituită în prima parte a acestui an.

Vise despre pașapoarte pierdute, frontiere închise, spații supraaglomerate și moarte au apărut frecvent în relatările voluntarilor.

Strângerile de mână și îmbrățișările au devenit de asemenea subiect de coșmaruri. Participanții la studiu au relatat că le-au resimțit asemenea unei încălcări inadecvate a regulilor de distanțare socială în visele lor.

''De obicei, visele sunt un lucru foarte intim. Dar atunci când mediul se schimbă atât de rapid într-un interval atât de scurt, mulți oameni par să aibă asocieri similare'', a declarat pentru DPA psihologul Anu-Katriina Pesonen, autoarea principală a studiului.

Echipa care a realizat studiul a folosit un algoritm pentru a grupa temele apărute în vise pe categorii, ajungând la concluzia că o treime dintre acestea au în mod clar legătură cu pandemia.

Cercetarea, publicat în revista Frontiers in Psychology, a folosit totodată relatări ale unor modele de somn provenite de la 4.000 de finlandezi.

Peste un sfert dintre aceștia au raportat coșmaruri mai frecvente decât în perioada de dinainte de pandemie, iar circa o treime dintre ei s-au trezit mai des în timpul nopții.

Cu toate acestea, peste o jumătate dintre participanți au dormit mai mult decât de obicei, în parte datorită faptului că multe persoane au lucrat de acasă.

Potrivit unor cercetători care nu au fost implicați în studiu, rezultatele analizei finlandeze nu ar trebui considerate drept general valabile.

Psihologul austriac Brigitte Holzinger, expertă în interpretarea viselor, a avertizat că cifrele rezultate în urma analizei coșmarurilor finlandezilor par ''foarte, foarte ridicate'', chiar dacă, per ansamblu, sunt în concordanță cu propriile concluzii, formulate în cadrul unei cercetări încă nepublicate referitoare la visele din perioada pandemiei de COVID-19. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău