Coronavirus: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea unui antiviral contra COVID-19

  • 23 Mai 18:00
Coronavirus: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea unui antiviral contra COVID-19

La mai bine de trei săptămâni după anunțul făcut de un înalt responsabil american potrivit căruia un medicament experimental numit remdesivir a dovedit că are un efect "asupra reducerii timpului de vindecare'' a bolnavilor de COVID-19 spitalizați, studiul care detaliază rezultatele a fost publicat vineri seară într-un reputat jurnalul medical, relatează agenția AFP, preluat de Agerpres.

Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din Statele Unite, care a condus studiul clinic efectuat pe o mie de pacienți din zece țări, a declarat, la 29 aprilie, la Casa Albă, că datele preliminare au demonstrat "că remdesivir are un efect clar, semnificativ și pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare'' la bolnavii de COVID-19.

După revizuirea unui comitet de lectură, New England Journal of Medicine a publicat articolul care detaliază rezultatele ce confirmă anunțul făcut la Casa Albă, care a oferit o rază de speranță la nivel mondial în absența unei alte terapii eficiente contra noului coronavirus.

Remdesivir, injectat zilnic pe cale intravenoasă, timp de 10 zile, a accelerat recuperarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 spitalizați, comparativ cu placebo - 11 zile față de 15 zile, în medie. Au fost considerați restabiliți pacienții care s-au putut întoarce acasă.

Efectul a fost cel mai important la pacienții spitalizați care nu erau conectați la aparate de respirație artificială.

Autorii au concluzionat că este preferabil ca tratamentul cu remdesivir să fie început înainte ca boala să progreseze până să se ajungă în stadiul în care să fie necesară conectarea la aparate de ventilație.

Antiviralul, dezvoltat inițial în van contra Ebola a provocat, de asemenea, mai puține efecte secundare în comparație cu placebo.

S-a constatat de asemenea că remdesivir a redus rata de mortalitate - 7,1% dintre pacienții din grupul care au primit remdesivir au murit în decurs de 14 zile, comparativ cu 11,9% în grupul placebo, însă în acest caz nu se poate exclude faptul că diferența ar putea fi cauzată de hazard.

Remdesivir nu oferă astfel o garanție pentru supraviețuire, au insistat autorii cercetării. "Este clar că un tratament antiviral nu poate fi, fără îndoială, suficient de unul singur", au scris ei.

Cheia tratamentului COVID-19 va fi, fără îndoială, o combinație de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie, notează AFP.

Laboratorul care a dezvoltat remdesivir, Gilead, a indicat vineri că rezultatele propriilor studii clinice vor fi publicate în curând. Unul dintre acestea a demonstrat că un tratament de cinci zile, în loc de 10 zile, ar fi la fel de eficient, potrivit Merdad Parsey, director medical în cadrul Gilead Sciences.

În Statele Unite, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgență a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia, în timp ce Europa ia în considerare o decizie similară, notează AFP.

Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a declarat la începutul acestei săptămâni, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European de la Bruxelles, că antiviralul remdesivir ar putea primi în următoarele zile o autorizație inițială de punere pe piață ca tratament împotriva COVID-19.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al Remdesivir, care permite administrarea acestuia înainte de autorizarea sa oficială. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,6 m/s
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
21
Tue
23

Curs oficial BNM 04 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5379 -0.0046
USD 17.4407 -0.0573
RON 4.0375 0.0026
UAH 0.6536 0.0005
RUB 0.2533 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău