Coronavirus | Un disident chinez care a criticat modul de gestionare a epidemiei a fost arestat

  • 18 Februarie 2020 10:53
Coronavirus | Un disident chinez care a criticat modul de gestionare a epidemiei a fost arestat

Un disident chinez care a criticat maniera în care regimul președintelui Xi Jinping a gestionat epidemia provocată de coronavirus a fost arestat, a anunțat marți Amnesty International, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Xu Zhiyong, un militant anticorupție care a stat în închisoare în perioada 2013-2017, a fost arestat sâmbătă, potrivit AI.

El era urmărit din luna decembrie, după ce participase la o reuniune a opozanților în orașul Xiamen, din sud-estul Chinei, și a continuat să difuzeze pe social media articole care denunțau regimul comunist de la Beijing.

Hua Ze, o amică a sa care trăiește în SUA, a confirmat că nu mai are de sâmbătă nicio veste despre Xu Zhiyong.

Pe 4 februarie, acesta a cerut demisia președintelui chinez Xi Jinping, criticând modul în care acesta a gestionat războiul comercial cu SUA, manifestațiile pro-democrație din Hong Kong și epidemia de pneumonie virală declanșată în decembrie în orașul Wuhan, din centrul Chinei.

''Medicamentele lipsesc, spitalele sunt pline și multe persoane contaminate nu sunt depistate. Este un haos'', a adăugat el.

Epidemia a declanșat proteste neobișnuite contra puterii, acuzată că a reacționat cu întârziere și că a restrâns libertatea de exprimare. Moartea la începutul lunii februarie a unui medic din Wuhan, care fusese anchetat de poliție după ce lansase un avertisment în decembrie legat de pericolul coronavirusului, a alimentat nemulțumirile exprimate de populație în mediul online.

''Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a deturnat în niciun caz ofensiva sa generalizată împotriva vocilor disidente'', subliniază Amnesty International.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău