Coronavirus: UE trebuie să fie ''mai ambițioasă, unită și curajoasă'', îndeamnă premierul italian

  • 03 Aprilie 11:54
Coronavirus: UE trebuie să fie ''mai ambițioasă, unită și curajoasă'', îndeamnă premierul italian

Șeful guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat vineri Uniunea Europeană (UE) să fie "mai ambițioasă, unită și curajoasă" în fața epidemiei de COVID-19, într-un răspuns adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP, preluat de Agerpres.

 

"Este momentul să dăm dovadă de mai multă ambiție, de mai multă unitate și curaj", a scris Conte într-un articol pentru cotidianul La Repubblica, care a publicat joi un articol al Ursulei von der Leyen.

În articolul său, președinta Comisiei Europene prezenta scuze Italiei, recunoscând că "astăzi Europa se mobilizează alături de Italia, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel". "Trebuie să recunoaștem că, în primele zile ale crizei, confruntați cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulți s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", a mai scris Von der Leyen.

"Trebuie să efectuăm un salt calitativ care ar permite calificarea drept uniune politică și socială, nu doar economică", a subliniat la rândul său Conte. "Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie", a continuat șeful guvernului italian.

Calificând drept pozitiv proiectul de "a aloca până la 100 miliarde de euro țărilor cele mai afectate, începând cu Italia, pentru a compensa scăderea veniturilor celor care au un program de lucru mai scurt", proiect evocat de președinta Comisiei, Conte a apreciat că "trebuie mers dincolo" de această cifră.

Conte a evocat din nou "coronabondurile" pe care el preferă să le numească "European recovery bonds" (obligațiuni europene pentru relansare și reconstrucție), necesare, potrivit lui, pentru "a finanța eforturile extraordinare pe care Europa va trebui să le desfășoare pentru a-și reconstrui țesutul economic și social".

El a reiterat că nu se pune problema de a împărți datoria veche a țărilor vizate, Italia având a doua cea mai mare rată de îndatorare din UE după Grecia, nici măcar "ca cetățenii unor țări să plătească chiar și un singur euro în plus pentru viitoarea datorie a altor țări".


Aceste obligațiuni europene ar trebui, potrivit lui Conte, să permită în schimb "utilizarea pe deplin a adevăratei 'puteri de foc' a familiei europene" pentru a da naștere "unui program comun și a împărți susținerea și relansarea economiei noastre, în vederea asigurării unui viitor demn pentru familii, întreprinderi, angajați și toți copiii noștri".

"În fața unei furtuni precum COVID-19 care ne vizează pe toți, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o solidă barcă de salvare europeană care să ducă țările noastre unite într-un loc sigur", a mai spus Giuseppe Conte. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17
Cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău