Coronavirus: UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccin, anunță Ursula von der Leyen

  • 08 Martie 18:30
Coronavirus: UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccin, anunță Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că și alte țări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, așa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu este un caz izolat", a explicat șefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Roma a anunțat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o "penurie persistentă" și "întârzieri de aprovizionare" ale grupului.

AstraZeneca nu a livrat decât "mai puțin de 10%" din dozele comandate între decembrie și martie, a acuzat șeful executivului UE.

Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.

A fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârșitul lui ianuarie de Bruxelles și criticat dur de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuși săptămâna trecută că UE are o "altă abordare", furnizând în general vaccinuri altor țări, spre deosebire de SUA în special.

Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Joi, este de așteptat ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe și vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
6
Fri
4
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău