Coronavirus: Turcia speră să finalizeze în aprilie propriul vaccin anti-COVID-19, pe care dorește să îl ofere "întregii omeniri"

  • 25 Noiembrie 2020 19:43
Coronavirus: Turcia speră să finalizeze în aprilie propriul vaccin anti-COVID-19, pe care dorește să îl ofere

Vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă o universitate turcă ar putea fi finalizat "cel mai târziu în aprilie", a anunțat miercuri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că țara sa studiază posibilitatea de a pune vaccinul turcesc la dispoziția "întregii omeniri", relatează EFE, preluat de Agerpres.

"Am ajuns într-o fază importantă a vaccinului nostru. Preconizăm să-l aducem în stadiu de aplicare, cel târziu în aprilie, și ne gândim să-l oferim întregii omeniri în condiții adecvate", a spus președintele turc într-un discurs susținut în fața grupului parlamentar al partidului său islamist AKP.

Președintele Erdogan a reaminitit că în mesajul său din weekendul trecut, cu prilejul summitului G20, a insistat că studiile pentru elaborarea de vaccinuri împotriva COVID-19 "nu ar trebui sacrificate pentru ambiții politice și comerciale, ci ar trebui să fie un patrimoniu al întregii omeniri".

În mai multe laboratoare din Turcia se desfășoară studii pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, însă doar Universitatea Erciyes, din orașul Kayseri, a ajuns la faza de testare pe pacienți umani.

Primele doze ale acelui vaccin turcesc, numit Erucov-Vac, au fost injectate pe 5 noiembrie unui grup de 44 de voluntari, iar autoritățile locale prevăd ca această primă fază de testare să se încheie în ianuarie anul viitor.

Pe de altă parte, ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat că Turcia a semnat un contract pentru achiziționarea a 10 milioane doze de vaccin de la compania chineză Sinovac. El a adăugat că vaccinul chinezesc va fi distribuit, pe termen scurt și în mod gratuit, persoanelor care fac parte din categoriile de risc. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău