Coronavirus: Turcia nu ar mai dori să cumpere vaccinul rusesc, Moscova reacționează

  • 09 Decembrie 2020 18:38
Coronavirus: Turcia nu ar mai dori să cumpere vaccinul rusesc, Moscova reacționează

Turcia nu ar mai dori să achiziționeze vaccinul rusesc împotriva COVID-19, întrucât ar considera că dezvoltarea acestuia nu ar fi fost conformă "bunelor practici", potrivit unei declarații atribuite de unele media turce ministrului sănătății Fahrettin Koca, informează Reuters, în contextul în care Ankara și-a intensificat eforturile pentru vaccinarea a 50 de milioane de cetățeni turci până în primăvară.

Astfel, site-ul de informare Haberturk îl citează pe ministrul sănătății Fahrettin Koca, care ar fi spus că vaccinul rusesc nu întrunește condițiile "bunelor practici de laborator".

"Rusia nu a fost în măsură să le îndeplinească. În consecință, nu a fost posibil pentru OMS și pentru lume să cumpere acest vaccin. Nu este posibil ca noi să omologăm acest vaccin. Prin urmare, este în afara domeniului nostru de interes", a spus el, conform aceleiași media.

Ministrul turc nu a specificat la care dintre vaccinurile rusești s-a referit, Rusia anunțând până în prezent dezvoltarea a trei preparate împotriva COVID-19, dar conform media turce este vorba despre desfășurarea studiilor de fază III pentru "Sputnik-V", primul vaccin înregistrat în lume împotriva coronavirusului.

Reuters menționează că nu a existat un răspuns imediat din partea Fondului rus de investiții directe, implicat în dezvoltarea vaccinului "Sputnik-V", la o solicitare a sa de a face un comentariu.

Rusia a fost prima țară care a acordat drept de utilizare unui vaccin împotriva COVID-19, făcând aceasta înainte ca testele pe scară largă să fi fost finalizate, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul oamenilor de știință și medicilor cu privire la siguranța și eficacitatea preparatului său.

Turcia, cu o populație de 83 de milioane de locuitori, a semnat un contract pentru achiziționarea a 50 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la Sinovac Biotech Ltd din China și ar urma să înceapă vaccinarea în aceasta lună, acordând prioritate lucrătorilor din sănătate.

Noile infecții și decese zilnice din cauza COVID-19 au atins marți cele mai ridicate niveluri de când coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în Turcia în martie. Cu un total de peste 33.000 de cazuri, Turcia este în prezent cea de-a patra țară din lume după numărul de contaminări zilnice.

Ministrul Koca a spus că Turcia are nevoie de mai multe vaccinuri pentru a le administra unui număr de 50 de milioane de cetățeni până la sfârșitul lunii aprilie, adăugând că lucrează pentru a face posibilă livrarea a 25 de milioane de doze de la Pfizer și BioNTech.

"Ei ar putea să ne dea 25 milioane de doze până la sfârșitul anului 2021. Încercăm să facem ca lucrurile să avanseze. Ne dorim asta până în vară", a spus el, adăugând că Turcia nu va plăti pentru vaccinul Sinovac dacă acesta nu se va dovedi eficient.

"Dacă rezultatele noastre nu vor fi suficient de eficiente, avem dreptul să returnăm vaccinurile și să nu plătim nici măcar cinci cenți", a spus ministrul turc, indicând că acest aspect este menționat în contract când s-a făcut comanda.

Ankara a impus carantină totală în weekend și restricții de circulație în timpul săptămânii pentru a combate creșterea accentuată a deceselor și infecțiilor. Președintele Tayyip Erdogan și-a îndemnat conaționalii să dea dovadă de răbdare până la sosirea vaccinurilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat imediat după relatarea despre refuzul Turciei de a cumpăra vaccinul rusesc, asigurând că rezultatele testelor preparatului relevă fiabilitatea acestuia.

"Putem spune cu siguranță - rezultatele testelor și studiilor indică faptul că acesta este un vaccin foarte eficient și sigur, care poate și va juca cu siguranță un rol foarte important în lupta împotriva pandemiei", a declarat Peskov, citat de RIA Novosti și RBC.

Citând o sursă din cadrul Fondul de investiții directe din Rusia, agenția de presă TASS a transmis că negocierile privind furnizarea de vaccinuri rusești către Turcia continuă, iar afirmațiile atribuite de presă ministrului turc ar fi "un exemplu de știri false". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău