Coronavirus: Tulpinile britanică și sud-africană de SARS-CoV-2, prezente în zeci de țări (OMS)

  • 18 Ianuarie 2021 19:10
Coronavirus: Tulpinile britanică și sud-africană de SARS-CoV-2, prezente în zeci de țări (OMS)

Variantele britanică și sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 și sunt mai contagioase decât tulpina originală, au fost identificate deja în zeci de țări, în timp ce mutația braziliană este în prezent cercetată, au semnalat luni experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Directorul pentru urgențe sanitare al OMS, irlandezul Mike Ryan, a declarat în intervenția sa în fața Comitetului Executiv că tulpina britanică a fost identificată în 58 de țări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de țări.

Mike Ryan a precizat că săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morți de COVID-19 în întreaga lume, exprimându-și temerea ca săptămâna această numărul morților să depășească 100.000.

Continentul american, unde graficul contagierilor și al deceselor este în continuare în creștere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor, în timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, dar rămân totuși ridicate.

Situația epidemiologică actuală "se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe țări controlează nivelurile de contagiere", a spus el.

Expertul ONU a subliniat că multe rețele sanitare se confruntă cu "o presiune extremă", în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri "întâmpină dificultăți pentru a suporta niveluri înalte de infectare", iar dezinformarea "îngreunează aplicarea măsurilor".

 

Foto: (c) NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH / EPA


 La rândul său, consilierul ONU pentru COVID-19, Bruce Aylward, a precizat că în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de țări.


Vaccinul cel mai utilizat este cel produs de Pfizer-BioNTech (folosit de 44 de țări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (6).

Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) și cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei țări, iar cele dezvoltate de Sinovac și de AstraZeneca se administrează în două țări.

Bruce Aylward a subliniat că vaccinurile de la Moderna și Pfizer-BioNTech, care folosesc noua tehnologie cu "ARN mesager" prezintă provocări la transportarea lor în țările în curs de dezvoltare, deoarece necesită seringi speciale și depozitarea la temperaturi foarte joase.

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău