Coronavirus: Terapia combinată cu anticorpi dezvoltată de Eli Lilly reduce riscul de spitalizare și de deces (studiu)

  • 10 Martie 2021 17:32
Coronavirus: Terapia combinată cu anticorpi dezvoltată de Eli Lilly reduce riscul de spitalizare și de deces (studiu)

Compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company a anunțat miercuri că o terapie combinată cu anticorpi pe care a dezvoltat-o contra COVID-19 a redus riscul de spitalizare și de deces cu 87% într-un studiu desfășurat pe un număr de peste 750 de pacienți cu COVID-19 cu risc crescut, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Este cel de-al doilea studiu de amploare în stadiu avansat, care demonstrează că terapia bazată pe combinația a doi anticorpi, bamlanivimab și etesevimab, este eficientă în tratarea cazurilor ușoare până la moderate de COVID-19.

Studiul anterior, ale cărui constatări au fost publicate date în ianuarie, a utilizat o doză mai mare de medicamente, iar riscul de spitalizare a fost redus cu până la 70%.

"Mă aștept ca aceste date să determine o mai mare utilizare a anticorpilor", a declarat Daniel Skovronsky, director științific la Eli Lilly.

"Există puține alte boli pentru care beneficiem de medicamente ce pot oferi un beneficiu de această magnitudine", a adăugat Skovronsky.

Autoritățile de reglementare americane au autorizat în luna februarie terapia combinată pentru utilizare la pacienții cu COVID-19 de 12 ani și peste această vârstă cu risc de a dezvolta complicații grave. Autoritățile de reglementare europene au dat undă verde utilizării în luna martie, notează Reuters.

Statele Unite au convenit în februarie să achiziționeze o cantitate minimă de 100.000 de doze din tratamentul combinat.

Autoritățile de reglementare au autorizat doar bamlanivimab pentru utilizare împotriva COVID-19 anul trecut, iar guvernul SUA a convenit să achiziționeze aproape 1,5 milioane de doze.

Skovronsky a declarat că terapia combinată are avantajul de a oferi o protecție sporită împotriva noilor variante de coronavirus.

O variantă de coronavirus descoperită inițial în Marea Britanie a infectat pacienți din majoritatea statelor americane și se preconizează că va deveni tulpina dominantă în această țară.

"Suntem destul de încrezători că această combinație acoperă toate variantele din SUA", a spus Skovronsky, adăugând că Eli Lilly are în studiu un alt tratament pentru noi variante de coronavirus, identificate inițial în Africa de Sud și Brazilia, care nu s-au răspândit în SUA.

Skovronsky a precizat că Eli Lilly este pregătită să fabrice un milion de doze din terapia combinată în următoarele luni și se află în discuții pentru a furniza tratamentul guvernelor din alte țări. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău