Coronavirus: Țara Galilor decretează două săptămâni de izolare

  • 19 Octombrie 2020 17:18
Coronavirus: Țara Galilor decretează două săptămâni de izolare

Țara Galilor a anunțat luni instituirea începând de vineri a unei perioade de izolare de două săptămâni pentru a încerca să frâneze al doilea val al pandemiei de noul coronavirus, introducând cele mai dure restricții din Regatul Unit, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Începând de vineri, la ora locală 18.00 (17.00 GMT), celor peste trei milioane de locuitori ai provinciei britanice li se va cere "să rămână acasă", a explicat premierul galez Mark Drakeford în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că durata acestei măsuri de protecție este cea mai scurtă care putea fi introdusă pentru a fi eficientă.

Magazinele neesențiale vor trebui să închidă, ceea ce va duce la o situație comparabilă cu izolarea instituită în Regatul Unit pe 23 martie, cu prilejul primului val de COVID-19, și care a fost ridicată progresiv înainte de venirea verii.

Principala diferență față de această perioadă este aceea că clasele primare și unele din învățământul secundar se vor relua în a doua săptămână a acestei izolări, prima corespunzând vacanței școlare.

Prezentând detaliile unei decizii "dificile", liderul galez a anunțat deblocarea a 300 de milioane de lire sterline (330 de milioane de euro).

O astfel de măsură este "șansa noastră cea mai bună de recâștiga controlul asupra virusului și de a evita o izolare de mai lungă durată, care ar provoca mai multe pagube", a adăugat el, subliniind riscul ca sistemul public de sănătate (NHS) să fie depășit.

Țara Galilor a introdus deja de vineri o interdicție de intrare pentru persoanele provenind din zone ale țării cu o puternică prevalență a virusului.

Presat de opoziția laburistă și de oamenii de știință să introducă o măsură similară pentru Anglia, guvernul lui Boris Johnson rezistă și apără abordarea sa locală pentru a evita o izolare la nivel național, pe care totuși nu o exclude.

Peste jumătate din populația engleză, respectiv circa 28 de milioane de locuitori, trăiește în prezent sub incidența unor restricții locale.

Reuniunile între familii și prieteni din gospodării diferite sunt interzise la interior în Londra și alte zone din Anglia incluse de autorități în nivelul "ridicat", a doua treaptă a unui sistem de alertă care are în total trei niveluri.

De vineri, Irlanda de Nord (1,9 milioane de locuitori) a închis pub-urile și restaurantele timp de patru săptămâni, în timp ce vacanța școlară a fost prelungită la două săptămâni.

În întreg Regatul Unit pandemia a provocat moartea a 43.000 de oameni, bilanț al deceselor mai mare decât în oricare altă țară a Europei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău