Coronavirus: SUA, fără teste suficiente pentru COVID-19, care a ajuns deja în Peru și Columbia

  • 07 Martie 2020 18:30
Coronavirus: SUA, fără teste suficiente pentru COVID-19, care a ajuns deja în Peru și Columbia

Odată cu apariția coronavirusului în cel puțin 14 țări și teritorii de pe continentul american, după confirmarea, vineri, a primelor cazuri în Peru, Columbia, Costa Rica și Martinica, autoritățile și populația își iau toate măsurile de precauție pentru a înfrunta o boală care afectează îndeosebi SUA, care nu au suficiente teste pentru a face controalele necesare, comentează EFE, preluat de Agerpres.

Cu toate că întreg continentul american este afectat de coronavirus, situația este mai dificilă în SUA, singura țară de pe continentul american unde s-au înregistrat decese: 16 morți, potrivit cifrelor oficiale, după decesul a două persoane în Florida, primele victime americane pe coasta de est. Cele două persoane se întorseseră din străinătate.

Însă cea mai gravă situație se înregistrează în statul Washington, nord-vestul SUA, unde s-au contabilizat cele mai multe decese, fapt ce a determinat vineri Universitatea Washington să anuleze orele de curs în Seattle și împrejurimi, prima instituție universitară publică ce a făcut acest lucru. Începând de luni, cursurile se vor desfășura de la distanță.

Și cu toate că președintele american Donald Trump a semnat vineri proiectul care autorizează deblocarea a 8,3 miliarde de dolari pentru a combate răspândirea coronavirusului, testele pentru detectarea bolii nu sunt suficiente, după cum a recunoscut chiar vicepreședintele Mike Pence, care gestionează acțiunile administrației în fața acestei crize sanitare.

De exemplu, Departamentul de Sănătate Publică din California are doar 7.400 de teste pentru acest sfârșit de săptămână, potrivit cotidianului Los Angeles Times, care precizează că peste 9.000 de oameni din acest stat s-au întors recent din țări unde epidemia este gravă și că, până vineri, doar 516 persoane fuseseră testate.

Și cu toate că America este în continuare unul dintre continentele cu cele mai puține cazuri de COVID-19, Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) a informat vineri că va trimite începând de săptămâna viitoare "echipe care se vor deplasa în țări cu sisteme sanitare mai slabe" pentru a superviza modul de răspuns și gestionare a epidemiei de coronavirus.

Astfel de echipe se vor duce în "Haiti, Venezuela, Surinam, statele din insulele caraibiene și alte țări din America Centrală și de Sud, precum Nicaragua Honduras, Guatemala, Bolivia și Paraguay". Pentru a face față răspândirii noului coronavirus "este nevoie de un puternic răspuns multisectorial", a declarat într-o conferință de presă la Washington directoarea OPS, Carissa F. Etienne.

Dincolo de problema de sănătate, coronavirusul continuă să afecteze și alte aspecte ale societății, cum este cazul în Austin (statul american Texas), unde s-a anunțat anularea festivalului South by Southwest (SXSW), care urma să se desfășoare între 13-22 martie, fiind pentru prima dată în 34 de ani când festivalul nu va avea loc.

Și la Miami organizatorii festivalului de muzică electronică Ultra, care urma să se desfășoare între 20-22 martie, au anunțat anularea evenimentului din cauza COVID-19, precum și a tradiționalului Festival de muzică Calle Ocho, care urma să înceapă pe 15 martie. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău