Coronavirus/SUA: China nu a prezentat suficiente date originale despre noul coronavirus

  • 22 Februarie 2021 08:12
Coronavirus/SUA: China nu a prezentat suficiente date originale despre noul coronavirus

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan, a declarat duminică că autoritățile chineze nu au furnizat "suficiente date originale" cu privire la originea și răspândirea ulterioară a noului coronavirus, care a infectat peste 28 de milioane de americani, transmite EFE.

"Sunt pe punctul de a publica un raport cu privire la originile pandemiei din Wuhan, China, despre care avem întrebări, deoarece nu credem că Beijingul a pus la dispoziție suficiente date originale despre modul în care această pandemie a început să se răspândească atât în China, cât și ulterior în toată lumea", a declarat oficialul american pentru CBS News.

Pe 9 februarie, misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a făcut o anchetă în Wuhan, a exclus posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator, considerând în același timp că este posibil ca virusul să fi ajuns în China din alte țări, prin intermediul lanțului rece al alimentelor congelate.

Confruntat cu controversa provocată de anunțul făcut de misiunea de experți, directorul pentru situații de urgență sanitară din cadrul OMS, Mike Ryan, a reacționat pe 15 februarie, afirmând că scopul vizitei nu a fost "anchetarea Chinei", ci obținerea de lecții pentru viitor.

Jake Sullivan a subliniat că "singura modalitate de a avea o investigație cu un fundament științific este să ai acces la toate datele și nu numai (...) pentru a ști ce s-a întâmplat în această pandemie și pentru a putea preveni viitoare pandemii".

"Nu sunt în măsură să spun cum a apărut COVID-19", a adăugat consilierul președintelui SUA."Tot ce pot face este să cer OMS să își facă treaba cât mai bine".

În acest context, el s-a exprimat în favoarea realizării investigației de către specialiști. Ancheta "ar trebui lăsată în seama oamenilor de știință și a experților, astfel încât aceștia să o poată duce la bun sfârșit fără nicio intervenție din partea vreunui guvern".

Jake Sullivan s-a referit, de asemenea, la o conversație pe care liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a avut-o pe 10 februarie cu omologul său chinez, Xi Jinping, și care a durat două ore.

"Președintele Biden a ridicat problema COVID-19, subliniind necesitatea ca toate țările să își asume responsabilitatea de a contribui la protejarea lumii, inclusiv a Chinei", a spus Sullivan.

Consilierul pentru securitate națională a evidențiat faptul că Washingtonul "nu este în măsură să ia o hotărâre cu privire la originea" pandemiei deoarece, printre altele," nu a existat suficientă transparență din partea guvernului chinez".

SUA sunt țara cea mai afectată de pandemie, cu peste 28 de milioane de persoane infectate și aproape 500.000 de decese, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău