Coronavirus: Stare de alertă în Portugalia

  • 13 Martie 2020 16:51
Coronavirus: Stare de alertă în Portugalia

Guvernul portughez a decretat vineri stare de alertă, pentru a putea mobiliza protecția civilă, poliția și armata în vederea controlului epidemiei provocate de coronavirus, informează AFP, preluat de Agerpres.

Decizia a fost luată de miniștrii sănătății și internelor și se aplică pe tot teritoriul Portugaliei, a anunțat cabinetul socialist de la Lisabona după o ședință care s-a prelungit până joi noaptea.

Până acum, starea de urgență a mai fost declarată în Portugalia în special pentru stingerea incendiilor de vegetație sau pentru evitarea penuriei de carburanți în timpul unei greve a șoferilor de cisterne auto.

Guvernul portughez a luat deja circa 30 de măsuri împotriva epidemiei de COVID-19, printre care închiderea creșelor, școlilor și universităților timp de o lună, începând de luni; sunt afectați peste două milioane de copii, elevi și studenți.

Angajații care trebuie să rămână cu copiii vor primi două treimi din salariu, plătit în părți egale de angajatori și de stat. Au fost închise localurile de noapte, s-a interzis debarcarea în porturile portugheze a pasagerilor de pe nave de croazieră și s-au suspendat vizitele la azilurile de bătrâni. Patronii de restaurante și baruri trebuie să reducă la două treimi capacitatea localurilor, pentru a evita apropierea între clienți. Din motive similare, centrele comerciale și supermarketurile trebuie de asemenea să limiteze afluxul de cumpărători.

Premierul Antonio Costa a prezentat măsurile "temporare" într-un discurs televizat joi seara.

La Lisabona a început să se resimtă în unele supermarketuri lipsa fructelor și legumelor, a conservelor și a hârtiei igienice, relatează AFP.

Potrivit unui bilanț oficial de joi, în Portugalia s-au raportat 637 de cazuri suspecte și 78 de îmbolnăviri provocate de coronavirus, însă niciun deces. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău