Coronavirus: Slovacia își continuă planul de testare a întregii sale populații cu vârsta peste 10 ani

  • 27 Octombrie 2020 09:48
Coronavirus: Slovacia își continuă planul de testare a întregii sale populații cu vârsta peste 10 ani

Slovacia urmează să-și testeze restul populației pentru noul tip de coronavirus în următoarele două săptămâni, după o primă testare în masă de succes realizată săptămâna trecută, a anunțat luni premierul slovac Igor Matovic, informează dpa, preuat de Agerpres.

Matovic a anunțat inițial un plan fără precedent privind testarea tuturor locuitorilor cu vârsta peste zece ani. Toți locuitorii din patru zone de lângă frontiera cu Polonia, afectate cel mai mult de noul tip de coronavirus, au fost deja testați de vineri până duminică.

Următoarele etape de testare vor avea loc doar sâmbătă și duminică, nu și vineri după cum era planificat la început, din lipsă de personal, a declarat ministrul sănătății Marek Krajci.

Duminică, ministrul apărării Jaroslav Nad, responsabil pentru campania de testare în masă, a afirmat că testarea celorlalți 5 milioane de locuitori ar putea să nu fie în final posibilă în termenii stabiliți, în condițiile în care nu există suficienți oameni care să ajute.

Matovic a declarat că proiectul de testare al Slovaciei ar putea fi preluat de alte țări din Europa și că Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, deja și-a exprimat interesul în acest sens.

Premierul slovac a declarat înainte de aceasta că participarea la testare este benevolă, dar că cei care nu vor putea prezenta un test negativ în zilele de după programul de testare în masă vor trebui să intre în carantină obligatorie timp de 10 zile.

Președinta Zuzana Caputova a criticat această regulă, afirmând că "dacă ameninți cu sancțiuni, nu se poate spune că (testarea) este benevolă". 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău