Coronavirus - Și Africa a luat măsuri împotriva epidemiei

  • 18 Martie 2020 13:45
Coronavirus - Și Africa a luat măsuri împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pandemia de COVID-19 ar putea bloca sistemele de sănătate precare din Africa subsahariană. Iată ce măsuri iau unele din statele africane pentru a se pregăti împotriva virusului și a-i limita răspândirea, sintetizate de Reuters, preluat de Agerpres.

Africa de Sud
Republica Sud-africană, care are mai multe cazuri de contaminare decât orice alt stat din regiune, a interzis accesul călătorilor străini care vin din țări de risc ca Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Germania, Franța, Elveția, SUA, Marea Britanie și China, conform unei note emise marți de Ministerul de Externe sud-african. Mai mult, cei care au venit de la jumătatea lui februarie din aceste țări trebuie să anunțe și să se testeze.

Sud-africanii sunt sfătuiți să-și amâne sau anuleze deplasările neesențiale în străinătate, iar guvernul a ordonat închiderea școlilor mai devreme pentru vacanța de Paști, în timp ce adunările de peste 100 de oameni vor fi interzise.

Nigeria
Statul cel mai populat din Africa și-a intensificat măsurile de monitorizare și se pregătește pentru posibilitatea creșterii fluxului de pacienți. Cel mai mare oraș din Nigeria, Lagos, care are 20 de milioane de locuitori, poate face față unui număr de 2000 de cazuri, folosind două centre rezervate anterior persoanelor strămutate din cauza violențelor, a spus responsabilul unei echipe regionale de siguranță biologică.

Autoritățile verifică temperatura celor sosiți pe aeroporturi, în porturi și la frontierele terestre ale țării. Celor care vin din zone de risc crescut cum sunt China, Iran, Italia și Spania li se cere să se autoizoleze pentru 14 zile, iar dacă dezvoltă simptome va veni o echipă pentru a fi testați, a explicat Tarik Mohammed, consilier la Centrul nigerian pentru controlul bolilor.

Kenya
Statul din estul Africii a decis de asemenea suspendarea intrărilor din toate țările cu COVID-19. Vor mai putea intra în țară doar cetățenii kenyeni, străinii cu permise de ședere și lucrătorii ONU, cu condiția să respecte autoizolarea.

Autoritățile au decis de asemenea închiderea școlilor și universităților, iar microbuzele folosite în transportul public pun la dispoziția călătorilor dezinfectant de mâini.

Etiopia
Compania aeriană Ethiopian Airlines a anunțat că o echipă medicală staționată pe aeroportul internațional Bole din Addis Abeba, un important hub de tranzit regional, verifică starea de sănătate a călătorilor 24 de ore din 24.

Guvernul statului din Cornul Africii a închis școlile și a pus la dispoziția publicului autobuze guvernamentale pentru a decongestiona transportul.

Rwanda
În capitala Kigali, stațiile de autobuz, restaurantele, băncile și magazinele au fost invadate cu chiuvete mobile pentru spălat pe mâini, școlile, universitățile, bisericile și tribunalele sunt închise, iar unele zboruri au fost suspendate.

Camerun
Camerunul, situat în centrul Africii, și-a închis de miercuri pe termen nedefinit frontierele terestre, aeriene și maritime. Mai pot decola doar avioanele cargo, școlile și restaurantele vor fi închise și sunt interzise adunările de peste 50 de persoane.

Liberia
Statul vest-african aplică acum lecțiile învățate din epidemia devastatoare de Ebola din 2014-2015.

"Am fost printre primele țări care au intensificat monitorizarea pe aeroporturi, la 25 ianuarie", a subliniat directorul general interimar al Institutului de sănătate publică, Mosoka Fallah.

Peste 200 de persoane au fost instruite ca epidemiologi de teren și fac verificări în toate cele 90 de districte ale țării, a precizat Tolbert Nyenswah, cercetător la școala de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA, care a participat la răspunsul la epidemia de Ebola. În cazul în care sunt suspiciuni, mostrele prelevate sunt trimise la un laborator pentru testare, menționează acesta.

În locurile publice, inclusiv magazine, școli, spitale, restaurante și birouri guvernamentale au fost amplasate stații pentru spălarea mâinilor.

Senegal
Autoritățile iau temperatura tuturor pasagerilor începând din 28 ianuarie și le iau și datele de contact, pentru a putea fi găsiți în cazul în care altcineva din avionul cu care călătoresc ar fi testat pozitiv, a spus un purtător de cuvânt al aeroportului din Dakar.

Ghana
Statul vest-african a implementat unele din cele mai drastice măsuri din regiune, impunând 14 zile de carantină pentru toți cei care vin din străinătate, iar călătorii care vin din țări cu peste 200 de cazuri nu pot intra în țară decât dacă sunt cetățeni sau rezidenți.

Mauritania
Țara situată tot în vestul Africii a înregistrat primul caz confirmat la 13 martie și imediat aeroportul internațional a fost închis, școlile și universitățile au fost suspendate și târgurile săptămânale au fost interzise.

Madagascar
Și această țară insulară, una din cele mai sărace din lume, a suspendat pentru 30 de zile zborurile internaționale, ceea ce reprezintă o lovitură pentru turismul local. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău