Coronavirus România: Activitățile cu mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise

  • 08 Martie 2020 11:35
Coronavirus România: Activitățile cu mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise

Autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane, a anunțat duminică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a precizat oficialul. Măsura intră în vigoare chiar de azi.

În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte.

Asta înseamnă, de exemplu, că meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori, iar spectacolele mari vor fi anulate. „Știm și ne cere scuze că această măsură va produce, poate, unele nemulțumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire și sperăm că o să avem înțelegerea tuturor celor care sunt implicați”, a spus secretarul de stat.

Aceste restricții intră în vigoare de duminică, 8 martie, și sunt valabile până la data de 31 martie, când se va face o nouă evaluare, existând posibilitatea prelungirii lor ulterioare.

 

De asemenea, școlile în care înregistrează cazuri de Covid-19 își vor suspenda cursurile pentru două săptămâni.  S-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în școli, în contextul cazurilor de coronavirus, dar criteriile nu țin strict de ordinul medical, ci se poate ține cont și de contextul social, a spus Arafat. 

Și stagiile practice în spitale pentru studenții la Medicină au fost sistate până la 31 martie, la fel și vizitele aparținătorilor. 

Raed Arafat a precizat că noile măsuri anunțate duminică sunt luate preventiv, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit cărora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anunțat Arafat.  „Unitățile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiții, dacă sunt contacți” a explicat Arafat. 

Secretarul de stat a reiterat apelul către românii din Italia de a nu veni acasă de sărbători, dacă se află în zonele de risc.

Cetățenii români care au fost în zone afectate de coronavirus și care, la revenirea în țară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în țara respectivă, nu vor mai sta în carantină încă o dată la revenirea în România, a mai anunțat secretarul de stat din MAI, dând exemplul celor de pe navele de croazieră. 

Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare și care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

Guvernul pregătește de asemenea o hotărâre care privește decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină, dar și pentru cele aflate în izolare care nu se pot autosusține.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galați, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galați folosind microbuzul, cu plecare din București (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu și să contacteze în cel mai scurt timp autoritățile.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău