Coronavirus: Restricții locale înăsprite în Regatul Unit; un responsabil medical scoțian vorbește despre un ''Crăciun online''

  • 23 Octombrie 2020 16:44
Coronavirus: Restricții locale înăsprite în Regatul Unit; un responsabil medical scoțian vorbește despre un ''Crăciun online''

Milioane de britanici trebuie să respecte începând de vineri restricții locale înăsprite pentru combaterea noului val al epidemiei de COVID-19, Țara Galilor intrând chiar într-un nou lockdown, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Regatul Unit, una dintre țările cele mai îndoliate de pandemie, cu peste 44.000 de morți, reacționează în fața accelerării răspândirii virusului prin măsuri localizate, întrucât guvernelor locale le revine sarcina de a lua astfel de măsuri.

Începând de vineri, la ora locală 18:00, cei peste trei milioane de locuitori ai Țării Galilor vor trebui ''să rămână acasă'' până pe 9 noiembrie, aceasta devenind prima provincie britanică ce reintră în izolare. Toate centrele comerciale neesențiale vor închise, dar elevii din învățământul primar și din unele clase ale învățământul secundar vor reveni la școală la începutul lui noiembrie, odată cu încheierea vacanței.

În Anglia, guvernul premierului Boris Johnson încearcă să evite impunerea unei izolări generale, dar circa 29 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ jumătate din populație, se află sub diferite restricții locale.

Orașul Manchester, din nord-vestul Angliei, a trecut vineri la nivelul maxim de alertă sanitară, după mai multe zile de dispute fără rezultat între guvern și colectivitățile locale cu privire la compensațiile economice. Cei 2,8 milioane de locuitori ai acestui oraș nu se mai pot vizita în cămine diferite, cu rare excepții, în timp ce barurile și pub-urile care nu servesc mâncare sunt închise.

Aceleași restricții se aplică începând de sâmbătă în regiunea South Yorkshire, care numără circa 7,3 milioane de locuitori.

În Scoția va fi instituit un sistem de alertă pe cinci nivele, similar celui din Anglia. Un responsabil medical scoțian, Jason Leitch, a avertizat populația acestei provincii să se pregătească anul acesta pentru un posibil ''Crăciun online'', în cazul unor restricții privind întâlnirile între rude și prieteni.

Intervievat de BBC, el a menționat că încă este prea devreme pentru a spune câte cămine vor avea dreptul să se întâlnească împreună în perioada sărbătorilor de iarnă, dar crede că în niciun caz anul acesta nu va fi un ''Crăciun normal''.

Cât despre Irlanda de Nord, aceasta a închis deja de la jumătatea lui octombrie restaurantele și pub-urile și a prelungit vacanța școlară. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău