Coronavirus: Primele vaccinuri vor sosi în primăvară, dar aceasta nu va fi sfârșitul pandemiei (directorul EMA)

  • 16 Octombrie 2020 19:10
Coronavirus: Primele vaccinuri vor sosi în primăvară, dar aceasta nu va fi sfârșitul pandemiei (directorul EMA)

Primele vaccinuri împotriva COVID-19 vor sosi în UE în primăvara anului viitor, ''dacă totul merge bine'', a declarat vineri directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), Guido Rasi, potrivit agențiilor Reuters și EFE, preluat de Digi24.ro

''Este foarte dificil, aproape imposibil să avem vaccinul pentru anul 2020. Dacă totul merge bine, în primele luni ale anului 2021 am putea avea trei vaccinuri aprobate de EMA'', a estimat directorul acestei agenții într-o declarație acordată postului de știri Skytg24.

''Cred că, dacă avem noroc, mulți dintre cei care vor dori să se vaccineze o vor putea face în vara lui 2021'', după ce cu dozele așteptate pentru primăvară se va iniția vaccinarea pentru categoriile de risc.

Guido Rasi a atenționat însă că ''sosirea vaccinului va fi începutul sfârșitului pandemiei, nu sfârșitul'' și ''numai după un an de când vaccinul va fi disponibil vom vedea pandemia reducându-se în mod semnificativ''.

EMA evaluează în prezent vaccinurile experimentale dezvoltate de companiile Pfizer, AstraZeneca și Moderna pentru a grăbi autorizarea lor dacă testele clinice le vor dovedi eficacitatea și siguranța.

Dar, șeful agenției europene a atras atenția că, indiferent de concluziile acestor teste și analize, vor trebui evaluate și în practică, într-o perioadă de cel puțin șase luni de campanie de vaccinare, răspunsul oamenilor la vaccin și durata imunității dobândite în urma administrării acestuia. De asemenea, adaugă el, masca și distanțarea socială vor continua să fie necesare chiar și după inițierea vaccinării populației.

Cât despre tratamentele și medicamentele pentru COVID-19, potrivit directorului EMA ''există cel puțin două sau trei medicamente ori scheme de tratament care cu siguranță sunt eficiente, precum administrarea cortizonului la momentul potrivit, nici prea devreme și nici prea târziu, sau anticoagulantele''.

De asemenea, subliniază el, ''acum este foarte accesibilă posibilitatea începerii folosirii anticorpilor monoclonali'', tratamentul de care a beneficiat președintele american Donald Trump.

Sursa:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău