Coronavirus: Premierul Franței anunță principiile unei ieșiri lente din izolare începând cu 11 mai

  • 20 Aprilie 2020 10:40
Coronavirus: Premierul Franței anunță principiile unei ieșiri lente din izolare începând cu 11 mai

Premierul Edouard Philippe a prezentat duminică principiile unei ieșiri lente din carantină începând cu 11 mai, care se va baza pe testarea masivă a populației și pe izolarea bolnavilor, informează AFP, preluat de Agerpres.

Francezii nu vor reveni "imediat și, probabil, nu foarte curând la viața de dinaintea" crizei COVID-19, a avertizat șeful guvernului francez în cadrul unei conferințe de presă la care a fost prezent și ministrul sănătății, Olivier Véran.

Ca urmare a solicitării președintelui Emmanuel Macron de a prezenta un plan de ieșire din carantină până la sfârșitul lunii aprilie, premierul a schițat liniile acestuia fără a intra în detalii, în condițiile în care neîncrederea populației este în creștere iar criticile din partea opoziției se înmulțesc.

Edouard Philippe a insistat asupra a "trei elemente esențiale" pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

Un prim element va fi continuarea respectării "gesturilor de barieră" precum distanțarea socială, ce va fi însoțită de generalizarea purtării măștilor în public. Purtarea măștilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

Anticipând impunerea unei astfel de obligații, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măști din pânză lavabile spre sfârșitul lunii aprilie și a peste 2 milioane în luna mai.

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a mai precizat premierul francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei "dacă aveți simptome (...) sau dacă ați fost în contact apropiat cu o persoană despre care se știe că este bolnavă", a precizat ministrul sănătății. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienții vor trebui izolați fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

Prim-ministrul Edouard Philippe s-a exprimat cu prudență în privința scenariilor de după 11 mai, indicând că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea școlilor: fie diferențiat, în funcție de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăți din elevii claselor, astfel încât aceștia să se deplaseze la școală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spații mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obișnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea, pe cât de mult posibil, a telemuncii.

Pentru magazine, cozile trebuie organizate cu respectarea distanței minime de un metru și cu punerea la dispoziție de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Ministrul sănătății a anunțat că, începând de luni, se va permite membrilor de familie să își poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în "condiții extrem de limitate" și în "unitățile în care sunt găzduite persoane cu dizabilități".

"Va trebui să învățăm să trăim cu virusul", a afirmat premierul Franței, subliniind că, pentru moment, populația este departe de a se fi imunizat, că nu a fost identificat un tratament și că nu se așteaptă crearea unui vaccin mai devreme de jumătatea anului viitor.

Viața de zi cu zi a celor 67 de milioane de francezi va continua să fie afectată: "Nu este rezonabil să ne imaginăm că vom călători în străinătate foarte curând" a mai spus Philippe.

Președintele Consiliului științific, Jean-François Delfraissy, avertizase că "nunțile, zilele de naștere și reuniunile de familie numeroase trebuie evitate în lunile următoare". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău