Coronavirus: Premierul francez a primit prima doză de vaccin AstraZeneca

  • 19 Martie 2021 17:26
Coronavirus: Premierul francez a primit prima doză de vaccin AstraZeneca

Premierul francez Jean Castex a primit prima doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, vineri, la spitalul militar Begin din Saint-Mande, în apropiere de Paris, o injecție destinată să-i liniștească pe francezi după scurta suspendare a acestui ser, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu am simțit nimic, deși sunt puțin cam sensibil la durere", a comentat premierul în vârstă de 55 de ani. Cu două ore mai devreme, Înalta autoritate pentru sănătate (HAS) din Franța a dat undă verde reluării "fără întârziere" a vaccinării cu AstraZeneca, recomandând totodată să fie rezervată persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

La fel ca alte 15 țări, Franța a suspendat marți utilizarea vaccinului suedez-britanic din motive de precauție, după semnalarea unor efecte secundare grave, cum ar fi tulburări de coagulare și formarea de cheaguri de sânge.

Dar joi, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a considerat vaccinul "sigur și eficient" într-un aviz mult așteptat, pe fondul lipsei de vaccinuri în Europa.

Confruntat cu riscul unei lipse de încredere a unei părți din populație, Castex anunțase încă de marți că își va face vaccinul "foarte repede" dacă suspendarea AstraZeneca va fi ridicată, catalogându-l drept "util" în pofida îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte secundare.

"Până în prezent mi-am stabilit o linie de conduită, adică să mă vaccinez când îmi va veni rândul, fără privilegii", a declarat marți Castex, care nu face parte dintre persoanele prioritare din punct de vedere sanitar.

"Dar mi-am spus de fapt că ar fi judicios să mă vaccinez foarte repede pentru a le arăta concetățenilor mei că vaccinarea este calea de ieșire din această criză și că ne putem îndrepta într-acolo în deplină siguranță", a afirmat șeful guvernului francez.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău