Coronavirus: Peste 107.000 cazuri de infectare, în 99 de țări și teritorii; 49 de decese în Iran în doar 24 de ore
-
08 Martie 2020 17:00
De la apariția noului coronavirus în decembrie 2019, au fost înregistrate 107.021 de cazuri de infectare în 99 de țări și teritorii, 3.648 de oameni pierzându-și viața, potrivit unui bilanț difuzat de AFP duminică și valabil pentru orele 11:00 GMT, alcătuit pe baza unor surse oficiale, între care informări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Țările cele mai afectate după China sunt Coreea de Sud (7.313 cazuri, 48 decese), Iranul (6.566 cazuri, 194 decese), Italia (5.883 cazuri, 233 decese) și Franța (949 cazuri, 16 decese). În China s-au înregistrat 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.
Potrivit Reuters, care citează Comisia de Sănătate Națională din China, răspândirea încetinește în această țară. Din cele 44 de cazuri noi confirmate, 41 au fost înregistrate în Wuhan, epicentrul epidemiei. Orașele din China relaxează treptat măsurile de carantină impuse în urmă cu mai bine de o lună, scrie sursa citată.
Totodată, Beijingul a raportat și două cazuri noi de infectare cu coronavirus "importate" din Italia și din Spania, potrivit autorităților locale din domeniul sănătății, citate de Xinhua. Cei doi pacienți au fost transferați la spitale din capitala Chinei pentru a primi tratament.
Potrivit dpa, un proeminent activist chinez și fost profesor de drept, care a dispărut luna trecută după ce a criticat felul în care guvernul de la Beijing a gestionat criza coronavirusului, a fost pus sub acuzare pentru "incitare la subminarea puterii de stat", conform unor declarații postate online de prieteni și rude ale bărbatului.
Xu Zhiyong, care a spus despre președintele chinez Xi Jinping că este complet în afara subiectului și i-a cerut să demisioneze, a fost plasat sub "supraveghere într-un loc desemnat", potrivit surorii lui, care susține că nimeni, nici măcar avocații lui, nu are dreptul să-l viziteze. dpa notează că acuzația de subminare a puterii de stat poate atrage o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare în China.
Au fost raportate cazuri de coronavirus în Bangladesh (3 cazuri duminică, dintre care două la persoane care s-au întors recent din Italia), Republica Moldova (un caz), Bulgaria (4 cazuri), Paraguay (un caz) și Maldive (două cazuri, în rândul personalului unui hotel de lux situat pe o insulă aflată la 150 de kilometri distanță de capitala Malé).
Ministrul sănătății nipon a anunțat o creștere a capacităților de testare până la sfârșitul lunii. Numărul infecțiilor în Japonia a ajuns la 1.159, potrivit postului public NHK.
În schimb, Coreea de Nord a anunțat că a pus capăt carantinei impuse unui număr de peste 3.600 de persoane, în contextul în care autoritățile de la Phenian nu au anunțat niciun caz confirmat de coronavirus.
Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, urmează să declare urgență de sănătate publică după ce țara a înregistrat primul caz de transmisie în rândul comunității.
În India, numărul total al infecțiilor a crescut la 39, după ce cinci persoane din cadrul aceleiași familii, originare din statul Kerala (sud), au fost testate pozitiv. Trei cazuri au fost detectate sâmbătă dimineața în regiunile Ladakh (nord) și Tamil Nadu (sud).
S-a înregistrat și primul deces din America Latină, un locuitor în vârstă de 64 de ani al capitalei Buenos Aires, pe fondul unor afecțiuni preexistente precum diabet, hipertensiune, bronșită cronică și insuficiență renală.
Numărul deceselor în SUA a crescut la 19 sâmbătă, două decese înregistrându-se în statul Washington. Mai bine de jumătate dintre toate statele americane au raportat cazuri de coronavirus. Guvernatorul statului New York a decretat starea de urgență, fapt ce face posibilă accelerarea procedurilor de achiziție de echipamente și de angajare de personal.
Doi angajați federali care operau scanere de temperatură la Aeroportul Internațional din Los Angeles au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Tot în SUA, vasul de croazieră Grand Princess, blocat de mai multe zile în largul coastelor orașului San Francisco și la bordul căruia au fost detectate 21 de cazuri de coronavirus, a primit autorizația de a acosta luni în Oakland (nordul Californiei).
O înaltă oficialitate americană din domeniul sănătății, Anthony Fauci, a declarat duminica aceasta că indiciile răspândirii coronavirusului în rândul comunităților din SUA "nu sunt încurajatoare" și a avertizat că americanii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a participa la evenimente unde se adună mari mulțimi de oameni, în cazul în care tendința continuă, potrivit Reuters.
În Europa, guvernul italian a impus duminică prin decret măsuri excepționale de izolare, valabile până la 3 aprilie, pentru peste 15 milioane de italieni care locuiesc în nordul țării. Deplasările în cazul a cel puțin 15 milioane de italieni vor fi strict limitate la intrarea și ieșirea din aceste regiuni și în interiorul acestei zone.
În Franța, 16 persoane au murit, a anunțat sâmbătă șeful serviciului de sănătate publică. Un al doilea membru al Adunării Naționale (parlamentul) a fost dus la spital după ce a contractat virusul.
Șapte decese - patru bărbați și trei femei - au fost confirmate duminică în Spania, ceea ce ridică la 17 bilanțul morților de coronavirus în această țară unde se înregistrează deja 589 de cazuri, 60% dintre ele în Madrid și în regiunile Țara Bascilor și La Rioja, ambele în nordul țării, a anunțat EFE. Victimele aveau vârste cuprinse între 73 și 92 de ani și sufereau și de alte afecțiuni. Trei dintre bărbați fuseseră internați în spitale din Madrid, unul într-o unitate din Zaragoza (Aragon, nord-est), în timp ce cele trei femei fuseseră toate internate în centre din Țara Bascilor.
Numărul cazurilor confirmate în Germania a crescut cu peste 100 sâmbătă, ajungând la 795. La 29 februarie se înregistrau doar 66 de cazuri.
Încă două persoane infectate cu coronavirus în Țările de Jos au murit, numărul persoanelor decedate ajungând astfel la trei, potrivit oficialităților din domeniul sanitar. Numărul total al infecțiilor în Țările de Jos a crescut duminică la 265, în condițiile în care sâmbătă se înregistraseră 188 de cazuri.
Un bărbat de circa 80 de ani a murit într-un spital din Sydney, devenind al treilea bolnav care a decedat în Australia, potrivit unor declarații făcute duminică de autoritățile locale.
În Orientul Mijlociu, Iranul a anunțat că 194 de persoane au murit din cauza coronavirusului și 6.566 sunt în prezent infectate. Ministerul Sănătății iranian a anunțat că doar duminică au murit 49 de persoane infectate cu noul coronavirus, cea mai mare creștere în 24 de ore a numărului de morți în Iran, după anunțul oficial al primelor cazuri, la 19 februarie.
Totodată, Organizația pentru Aviație Civilă a anunțat duminică într-un comunicat că IranAir, compania aeriană a Republicii Islamice Iran, și-a suspendat toate cursele cu destinația Europa.
Arabia Saudită a anunțat duminică punerea în carantină temporară a regiunii Qatif (est), cu majoritate șiită, unde s-au înregistrat în această zi 11 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în marea majoritate a cazurilor la persoane revenite din Iran, a relatat AFP. "În conformitate cu măsurile de precauție recomandate de autoritățile sanitare competente (...), intrările și ieșirile din regiunea Qatif sunt temporar suspendate", a declarat o sursă din interiorul Ministerului de Interne, citat de agenția oficială SPA.
Treisprezece americani suspectați că au fost expuși la coronavirus în timpul unei călătorii în Israel se află în carantină lângă Betleem și țin legătura cu autoritățile americane și palestiniene pentru a încerca să ajungă acasă.
În Africa, Togo și Camerun au confirmat primele cazuri de coronavirus vineri, numărul infecțiilor în Africa subsahariană ajungând astfel la cinci.
Marele Premiu de Formula 1 din Bahrein, programat între 20 și 22 martie, se va desfășura fără public.
În Japonia, turneul de primăvară de sumo, care începe duminică, va avea loc tot cu ușile închise.
Campionatele Mondiale feminine de hochei pe gheață, care urmau să se desfășoare în Canada între 31 martie și 10 aprilie, au fost anulate.
Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a ordonat sâmbătă seara interzicerea intrării în țară a persoanelor care sosesc din Germania și din Franța. Anterior, Bukele a ordonat interzicerea intrării în țară a persoanelor care veneau din China, Coreea de Sud, Italia și Iran.
Thailanda, apoi Malaezia au refuzat să permită accesul unui vas de croazieră cu 2.000 de persoane la bord, între care zeci de italieni, de teama coronavirusului.
În Egipt, pasagerii și membrii echipajului unui vas de croazieră au fost debarcați la Luxor, în sudul țării, după ce la bord s-au înregistrat 45 de cazuri de coronavirus.
Sursa:Agerpres