Coronavirus: Peste 100 de țări întârzie campaniile de vaccinare

  • 01 Februarie 2021 18:18
Coronavirus: Peste 100 de țări întârzie campaniile de vaccinare

Prea sărace, prea slab organizate, prea dependente de sistemul COVAX creat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau, pur și simplu, prudente până la extrem: peste 100 de țări nu au început deocamdată să își vaccineze populațiile împotriva noului coronavirus, scrie Agerpres.

Jurnaliștii de la AFP au publicat luni un articol care prezintă cinci cazuri emblematice pentru această situație.

Japonia

Relativ scutită de pandemia de COVID-19, cu mai puțin de 6.000 de decese raportate la 126 de milioane de locuitori, Japonia a încheiat cu producătorii farmaceutici Pfizer, Moderna și AstraZeneca acorduri de livrare, care, teoretic, acoperă necesarul de vaccinuri pentru întreaga sa populație.

Dar, în pofida mizei naționale pe care o reprezintă organizarea în luna iulie a Jocurilor Olimpice, deja amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, Japonia a ales să își acorde un timp suplimentar înainte de a lansa campania națională de vaccinare. Mass-media evocă un debut al acestei campanii în mai, cu cinci luni mai târziu decât în majoritatea țărilor dezvoltate. Niciun vaccin nu a obținut deocamdată aprobarea autorităților nipone, care doresc să supună produsele de acest tip unor examinări clinice amănunțite.

 


Foto: (c) Du Xiaoyi / Xinhua


Explicație: Japonia se numără printre cele mai sceptice țări din lume în privința vaccinurilor, iar guvernul de la Tokyo dorește să se protejeze de eventuale procese colective în instanță. Astfel de procese s-au înmulțit după anii 1970, determinând retragerea de pe piața niponă a numeroase vaccinuri. Autoritățile locale pot fi găsite vinovate pentru orice efect secundar generat de astfel de seruri.

Încercând să dea un exemplu, prim-ministrul Yoshihide Suga a anunțat că va fi unul dintre primii japonezi care se vor vaccina. Vaccinarea va fi apoi propusă cu prioritate unui grup de circa 10.000 de angajați din sectorul sănătății, apoi celor 50 de milioane de rezidenți cu vârste de peste 65 de ani.

Liban

Afectat de o gravă criză economică și socială, care determină cu regularitate ciocniri brutale între protestatari și forțele de ordine, Libanul se vede nevoit să depindă în principal de sistemul COVAX conceput de OMS pentru a obține doze de vaccin, la fel ca alte 92 de țări defavorizate. Libanul depinde, de asemenea, de o finanțare oferită de Banca Mondială.

Primele vaccinuri, furnizate de grupul american Pfizer, sunt așteptate la jumătatea lunii februarie în această țară grav afectată de pandemie și ai cărei 6 milioane de locuitori sunt supuși unor dispoziții de carantină foarte stricte.

 


Foto: (c) Bilal Jawich / Xinhua


Lansate la sfârșitul lunii ianuarie, pre-înscrierile pentru vaccinare au adunat peste 100.000 de cereri în mai puțin de 24 de ore. Angajații din sectorul medical și persoanele de peste 75 de ani formează categoriile prioritare.

Ministerul Sănătății a anunțat că dorește să vaccineze 80% din populația libaneză până la sfârșitul anului 2021, un obiectiv considerat însă nerealist de ONG-ul Human Rights Watch și de mai mulți oficiali din sectorul medical.

Africa de Sud

Africa de Sud, țara cel mai grav afectată de noul coronavirus pe continentul african, cu peste 44.000 de decese confirmate în mod oficial, își vede aprovizionarea cu vaccinuri, la fel ca majoritatea țărilor de pe continent, depinzând în mare parte de sistemul COVAX și de ajutorul oferit de Uniunea Africană.

Africa de Sud a comandat totuși, direct, 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, produse în India, cu care speră să își lanseze campania de vaccinare la jumătatea lunii februarie.

 


Foto: (c) NIC BOTHMA / EPA


Criticate pentru lentoarea lor, autoritățile sud-africane au anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că au rezervat alte 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer, dublând astfel numărul total al dozelor comandate, care a ajuns la 40 de milioane.

Africa de Sud, o țară cu o populație de 60 de milioane de locuitori, dorește să vaccineze două treimi din populație până la sfârșitul anului, un obiectiv considerat nerealizabil de unii reprezentanți ai organizațiilor medicale locale.

Columbia

A treia în clasamentul celor mai îndoliate țări din America Latină după Brazilia și Mexic, cu 53.000 de morți, Columbia nu își va începe campania de vaccinare înaintea datei de 20 februarie.

Partidele de opoziție și organizațiile medicale au denunțat cu fermitate "întârzierea" și "lipsa de transparență" a campaniei de vaccinare din această țară cu 50 de milioane de locuitori, care figurează printre "lanternele roșii" al continentului.

 


Foto: (c) Mauricio Duenas Castaneda / EPA


Președintele Ivan Duque a ținut să transmită o serie de asigurări la sfârșitul lunii ianuarie, declarând că 1 milion de persoane vor fi vaccinate până la sfârșitul lunii martie. Peste 60 de milioane de doze au fost comandate până în prezent la marile laboratoare farmaceutice și prin sistemul COVAX, au precizat autoritățile din Bogota.

Bosnia

Stat non-membru în Uniunea Europeană, Bosnia se numără printre puținele țări europene care nu au început încă o campanie de vaccinare națională, în pofida uneia dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume, cu 4.650 de decese raportate la 3,5 milioane de locuitori.

Aspru criticat, președintele în exercițiu al președinției tripartite bosniace, Milorad Dodik, a declarat că el și ceilalți lideri politici ai țării au fost "literalmente înșelați de această poveste a aprovizionării prin sistemul COVAX", prin intermediul căruia Bosnia a comandat 1,2 milioane de doze, așteptate să sosească în țară până în primăvară.

 


Foto: (c) FEHIM DEMIR / EPA


Republica Srpska, entitate sârbă a Bosniei, speră să înceapă campania de vaccinare "în zilele următoare", cu aproximativ 100.000 de doze de vaccin Sputnik V, pe care le-a comandat direct din Rusia.

Guvernul federal, care așteaptă de asemenea 900.000 de doze prin sistemul de aprovizionare al UE, a anunțat că încearcă să comande în manieră directă cantități suplimentare de doze din China, din Rusia și de la grupul Pfizer. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău