Coronavirus: Ozonul poate fi utilizat pentru dezinfectarea suprafețelor contaminate (studiu)

  • 18 Februarie 2021 09:11
Coronavirus: Ozonul poate fi utilizat pentru dezinfectarea suprafețelor contaminate (studiu)

Un studiu israelian a constatat că ozonul poate dezinfecta suprafețele contaminate cu coronavirus, relatează Xinhua, preluat de Agerpres.

Potrivit studiului publicat în jurnalul științific Environmental Chemistry Letters, cercetătorii au descoperit că suprafețele pot fi dezinfectate după expunerea scurtă la concentrații mici de ozon.

Autorii studiului efectuat la Universitatea din Tel Aviv au constatat că expunerea unei zone la ozon, gazul atmosferic cunoscut pentru protejarea vieții pe Pământ deoarece reține o parte din radiația solară ultravioletă, a avut 90% succes în dezactivarea virusului chiar și în locuri greu accesibile, care nu sunt dezinfectate în mod normal cu dezinfectanți lichizi.

''Pentru prima dată, am reușit să dovedim că (ozonul) este extrem de eficient și în combaterea coronavirusului'', a declarat cercetător-principal Ines Zucker, citată de The Times of Israel.

Coronavirusul, care provoacă boala COVID-19 - cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 - este capabil să rămână activ pe suprafețe ore sau chiar zile, în funcție de tipul suprafeței și de condițiile de mediu.

Avantajul acestui gaz în comparație cu dezinfectanții lichizi, cum ar fi alcoolul și clorul, este capacitatea sa de a trata încăperi întregi, inclusiv locuri greu accesibile. ''Avantajul său față de dezinfectanții obișnuiți este capacitatea sa de a dezinfecta obiectele și aerosolii dintr-o încăpere și nu doar suprafețele expuse, rapid și fără niciun pericol pentru sănătatea publică'', a adăugat Zucker. În timp ce ozonul poate fi dăunător dacă este inhalat, concentrația scăzută nu ar reprezenta un risc pentru sănătate, a spus ea.

Cercetătorii au declarat că metoda implică o tehnologie ieftină și ușor accesibilă, ce poate fi utilizată pentru a dezinfecta spitale, școli, hoteluri și chiar aeronave și săli de divertisment, cu doar câteva minute înainte ca oamenii să intre în acestea.

Ozonul, care poate fi produs sintetic în interior, este deja utilizat ca agent antibacterian și antiviral în tratarea apei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:4,12 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău