Coronavirus - OMS consideră contraproductivă închiderea frontierelor cu China

  • 31 Ianuarie 2020 19:00
Coronavirus - OMS consideră contraproductivă închiderea frontierelor cu China

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că închiderea frontierelor cu China, focarul noii epidemii de coronavirus, ar fi contraproductivă, deoarece ar putea determina cetățenii să călătorească ilegal, favorizând răspândirea epidemiei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"S-a spus și s-a reiterat foarte clar că restricțiile de călătorie și de comerț nu sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății", a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Christian Lindmeier, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

"Poate părea logic să spui 'Uite, există un pericol, deci hai să închidem (frontierele)'. Dar așa cum s-a dovedit și în alte situații, așa cum a fost cazul Ebola, atunci când oamenii vor să călătorească, ei o fac. Și dacă frontierele oficiale nu sunt deschise, vor găsi alte puncte de trecere informale'', a mai spus el.

Pe măsură ce îngrijorarea la nivel mondial crește în jurul noului coronavirus, care a provocat moartea a 213 persoane în China de la apariția sa la sfârșitul lunii decembrie în această țară, Rusia, Singapore și Mongolia au anunțat închiderea frontierelor lor pentru persoanele care vin din China în încercarea de a limita răspândirea epidemiei de pneumonie virală.

Cu toate acestea, a afirmat Christian Lindmeier, "singurul mod de a controla cine trece granițele și de a urmări dacă prezintă semne de infecție, este ca aceștia să ajungă la punctele de trecere oficiale".

Prin urmare, este "important" să lăsăm frontierele deschise deoarece orice trecere ilegală ar crește riscul propagării epidemiei, a insistat el.

Deși OMS consideră că nu este necesar să se limiteze călătoriile cu China, directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat în numeroase rânduri măsurile luate de Beijing - inclusiv crearea unui cordon sanitar care afectează circa 56 de milioane de persoane - pentru a stopa epidemia.

Întrebat despre diferențele de opinie în legătură cu aceste măsuri de izolare, purtătorul de cuvânt al OMS a reamintit că directorul organizației a declarat că speră ca măsurile luate de China să fie "atât eficiente, cât și de scurtă durată".

Numărul de pacienți contaminați se apropie de 10.000 în China continentală (excluzând Hong Kong și Macao) și depășește numărul celor afectați în perioada epidemiei de SARS (sindromul respirator sever acut) din 2002-2003.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău