Coronavirus: OMS așteaptă cu nerăbdare a doua generație de vaccinuri

  • 10 Noiembrie 2021 09:28
Coronavirus: OMS așteaptă cu nerăbdare a doua generație de vaccinuri

Coordonatoarea științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat marți că așteaptă cu nerăbdare a doua generație de vaccinuri anti-COVID-19, care ar putea include spray-uri nazale sau pastile, informează AFP, citat de AGERPRES.

Aceste vaccinuri de a doua generație ar prezenta avantajul de a fi mai ușor de utilizat comparativ cu injecțiile cu ace și ar putea fi auto-administrate, a spus Swaminathan pe canalele OMS de pe rețelele sociale.

Nu mai puțin de 129 de vaccinuri sunt în curs de examinare, dintre care unele se află în fază de studiu clinic și, prin urmare, sunt testate pe oameni, față de 194 care nu sunt încă în stadiu atât de avansat.

"Ele acoperă întregul spectru al tehnologiei", a declarat ea.

"Acestea sunt încă studiate, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure și eficiente, iar altele nu", a adăugat Soumya Swaminathan. OMS le va alege pe cele mai potrivite și ia în considerare, de asemenea, ca unele dintre ele să fie utilizate pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor boli.

Avantajul unui vaccin nazal, cum este deja cazul în unele țări în cazul gripei, este că poate trata virusul chiar înainte de a ajunge la plămâni, a explicat Sawaminathan.

OMS a acordat autorizație de urgență pentru șapte vaccinuri anti-COVID-19, cele fabricate de laboratoarele Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac și Bharat Biotech.

"Până în prezent, în ceea ce privește vaccinurile pe care le-am aprobat, nu a existat niciun semn suficient de îngrijorător pentru a ne face să spunem că trebuie să revizuim acest vaccin", a spus ea.

Peste 7,25 de miliarde de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial, potrivit unui bilanț stabilit de AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău