Coronavirus: Omega-3 și vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19 (studiu)

  • 20 Aprilie 2021 10:00
Coronavirus: Omega-3 și vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19 (studiu)

Administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, mai ales în rândul femeilor, informează luni revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ), citată de EFE, preluat de Agerpres.

În schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit studiului publicat de revista medicală britanică.

De la declanșarea pandemiei în 2020, potrivit experților de la Imperial College din Londra, s-a pus accentul pe avantajele suplimentelor de vitamine pentru a evita și a trata COVID-19.

În Marea Britanie, în urma lockdown-ului decretat la 23 martie anul trecut, s-a constatat o creștere semnificativă a vânzărilor de vitamina C și de multivitamine.

Suplimentele dietetice pot contribui la menținerea unui sistem imunitar sănătos, însă nu se știa dacă suplimentele specifice pot fi asociate unui risc mai scăzut de contagiere cu noul coronavirus.

Pentru a stabili o legătură, cercetătorii de la Imperial College din Londra au recurs la utilizatorii aplicației COVID-19 Symptom Study pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puțin expuși contractării acestei boli infecțioase.

Aplicația a fost lansată în Marea Britanie, SUA și Suedia în martie 2020 pentru a obține date privind evoluția pandemiei.

Inițial a fost înregistrat locul, vârsta și factorii de risc asupra sănătății utilizatorilor, însă ulterior acestora li s-au cerut informații actualizate zilnic despre simptome, rezultatele la testele PCR sau asistența medicală.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informațiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicației din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie și iulie 2020 (primul val al pandemiei) și la rezultatele pozitive la testelor PCR pentru coronavirus.

Între lunile mai și iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceștia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.

Prin urmare, consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat unui risc mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2.

Analizând date precum vârsta, sexul și greutatea, cercetătorii au constatat că protecția oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine și vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar și în cazul bărbaților.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău