Coronavirus/Olanda: Verdict în apel asupra interdicției de circulație pe timpul nopții, vineri

  • 20 Februarie 2021 09:11
Coronavirus/Olanda: Verdict în apel asupra interdicției de circulație pe timpul nopții, vineri

O curte de apel olandeză a anunțat vineri că va pronunța pe 26 februarie verdictul său cu privire la legalitatea interdicției de circulație ordonată de guvern pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, notează AFP, preluat de Agerpres.

Cu toate acestea, se pare că interdicția de circulație va rămâne în vigoare, indiferent de decizia în apel, guvernul încercând să introducă o nouă lege printr-o procedură rapidă cu scopul de a asigura menținerea acesteia.

Senatul a aprobat această lege vineri seară, sprijinită cu o zi înainte de camera inferioară a parlamentului. 45 dintre cei 58 de senatori prezenți au votat în acest sens.

Un tribunal de primă instanță a provocat marți confuzie în țară ordonând guvernului să ridice imediat interdicția de circulație, introdusă pe 23 ianuarie.

Instanța a decis că legea specială pe care guvernul s-a bazat pentru a impune o interdicția de circulație era prevăzută pentru "circumstanțe foarte urgente și excepționale", cum ar fi ruperea unui dig.

Guvernul a făcut imediat apel. Curtea de apel a suspendat prima sentință și a menținut interdicția până la verdictul său.

Avocatul guvernului, Reimer Veldhuis, a explicat vineri în fața judecătorilor de apel că interdicția a fost introdusă pentru a opri o situație "îngrijorătoare" legată de COVID-19, la câteva săptămâni după apariția unei noi mutații în Marea Britanie.

"Chiar înainte de a fi introdusă interdicția de circulație, apa a acoperit digul", a declarat el în cursul unei audieri la Haga.

"Pentru a rămâne la metafore, nivelul apei urma să scadă cât mai repede posibil pentru a face loc unui nou val", a adăugat Veldhuis.

Afacerea a fost adusă în fața justiției de grupul Viruswaarheid (Adevărul despre virus), care a organizat mai multe manifestații în Olanda de la începutul epidemiei și a promovat teorii ale conspirației.

Judecătorul care a prezidat dosarul de apel, Marie-Anne Tan-de Sonnaville, a indicat că o decizie scrisă va fi pronunțată în termen de o săptămână, pe 26 februarie la orele 10.00 (09.00 GMT), spunând "încearcă să facă acest lucru cât mai repede posibil", dar fiind "incapabilă să decidă pe loc".

Interdicția de circulație, în vigoare între orele 21.00 și 04:30 dimineața cel puțin până la 2 martie, este prima în Olanda de la Al Doilea Război Mondial. Introducerea ei a condus la proteste violente în întreaga țară.

Premierul Mark Rutte, al cărui guvern demisionar continuă să gestioneze afacerile curente până la alegerile de la 17 martie, a fost aspru criticat de opoziție, cu prilejul unei dezbateri joi, în legătură cu modul în care a gestionat interdicția de circulație, un deputat numindu-l chiar "dictator". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău