Coronavirus: O versiune modificată a vaccinului Moderna, testată împotriva variantei sud-africane în studii clinice

  • 25 Februarie 2021 11:25
Coronavirus: O versiune modificată a vaccinului Moderna, testată împotriva variantei sud-africane în studii clinice

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat miercuri că o versiune modificată a vaccinului său, dezvoltată în mod special împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, este pregătită să fie testată pe oameni în cadrul unor studii clinice, informează AFP.

"Moderna a a trimis dozele cu vaccinul său candidat, creat special împotriva variantei identificate prima dată în Africa de Sud, către National Institutes of Health (NIH), pentru un studiu clinic", au precizat reprezentanții companiei într-un comunicat.

Varianta sud-africană este considerată de oamenii de știință drept una dintre cele mai îngrijorătoare, întrucât a arătat că poate să contracareze, parțial, mecanismele imunitare de apărare dezvoltate după infectarea cu tulpina originală sau după injectarea unui vaccin.

În ianuarie, Moderna a anunțat că a observat o reducere a eficacității vaccinului său împotriva acelei variante, deși nivelul de eficacitate a rămas ridicat. Compania americană a decis atunci să înceapă să dezvolte o nouă formulă a vaccinului.

Totodată, Moderna a anunțat că și-a crescut previziunile referitoare la producția sa de doze pentru anul 2021 - de la 600 de milioane de doze la 700 de milioane de doze.

Compania a precizat, de asemenea, că a făcut investiții pentru a putea să producă 1,4 miliarde de doze în 2022.

Până acum, Moderna a livrat circa 60 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane de doze în Statele Unite.

Firma americană are în vedere mai multe opțiuni pentru a consolida protecția imunitară a vaccinului său: folosirea unei noi formule (denumită mRNA-1273.351) pentru o doză suplimentară după vaccinul inițial; o doză unică ce combină noua formulă cu vaccinul inițial; o a treia doză a vaccinului inițial.

O altă strategie ar fi aceea de a utiliza, ca primă doză, vaccinul modificat sau combinarea vaccinului modificat cu cel inițial.

"În lupta noastră împotriva COVID-19, trebuie să fim vigilenți și pro-activi în ceea ce privește subiectul noilor variante ale SARS-CoV-2 care apar", a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, citat în același comunicat.

"Moderna se angajează să facă oricâte modificări ale vaccinului nostru vor fi necesare, până când pandemia va fi sub control", a continuat el.

Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a anunțat luni că producătorii de vaccinuri nu vor trebui să organizeze noi studii clinice îndelungate pentru versiunile modificate ale vaccinurilor lor care sunt deja autorizate, ci doar teste mai puțin extinse, fapt care ar trebui să accelereze considerabil punerea lor pe piață, în cazul obținerii unor rezultate concludente.

Este ceea ce se întâmplă deja, de exemplu, cu versiunile modificate ale vaccinurilor dezvoltate împotriva gripei în fiecare an. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău