Coronavirus: O japoneză de pe Diamond Princess depistată cu coronavirus la revenirea sa acasă, după un test inițial negativ

  • 23 Februarie 2020 09:11
Coronavirus: O japoneză de pe Diamond Princess depistată cu coronavirus la revenirea sa acasă, după un test inițial negativ

O femeie din Japonia care s-a aflat pe vasul de croazieră Diamond Princess a fost depistată ca fiind infectată cu coronavirus după ce s-a întors la locuința sa din estul Japoniei, în pofida unui test inițial negativ, informează sâmbătă agenția Kyodo, citând guvernul local.

Anunțul survine într-un context în care criticile se vor intensifica probabil la adresa guvernului japonez pentru decizia sa de a-i ține pe vas pe cei peste 3000 de pasageri și membri ai echipajului timp de două săptămâni în carantină, precum și pentru că nu i-a izolat de public pe cei debarcați de pe navă, notează Kyodo.

Ministerul nipon al sănătății și muncii a anunțat mai devreme sâmbătă că 23 de pasageri, 19 japonezi și patru străini, au putut părăsi nava fără a trece prin toate testele medicale cerute pentru depistarea noului virus, au relatat Kyodo și AFP.

"Regret profund greșeala noastră. Vom face tot posibilul pentru a nu se mai repeta", a declarat presei ministrul sănătății Katsunobu Kato.

Femeia depistată cu COVID-19 la revenirea sa acasă, în prefectura Tochigi - unde a călătorit miercuri cu transportul în comun din Yokohama, unde era ancorat vasul - nu se afla printre cei 23. Ministrul a precizat sâmbătă că cei 23 fuseseră testați pentru virus înainte de 5 februarie, rezultatul fiind atunci negativ.

Diamond Princess rămâne cel mai important focar de coronavirus din afara Chinei. Din cele 3711 persoane care se aflau inițial la bord, peste 630 au fost infectate. Săptămâna aceasta autoritățile sanitare japoneze au autorizat debarcarea a circa 970 de persoane cu teste aparent negative, dintre care două australience și o israeliancă au fost declarate purtătoare ale virusului la revenirea în țările lor.

Între alte evoluții în criza coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat sâmbătă că sistemele de sănătate din Africa sunt prost echipate pentru a înfrunta o epidemie, dacă apar și se înmulțesc cazuri de infectare pe continent.

"Principala noastră preocupare continuă să o reprezinte potențialul de diseminare a COVID-19 în țările ale căror sisteme de sănătate sunt mai precare", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prin legătură video de la Geneva în cursul unei reuniuni a miniștrilor sănătății din țările Uniunii Africane la Addis Abeba.

Deocamdată, Egiptul este singura țară din Africa unde s-a înregistrat un caz confirmat de contaminare cu virusul.

În contextul în care mai multe companii aeriene africane și-au suspendat zborurile cu destinația China, Liu Yuxi, ambasadorul Chinei pe lângă Uniunea Africană, i-a îndemnat pe responsabilii africani să relaxeze restricțiile impuse călătoriilor, notând că "panica excesivă ar putea contribui în realitate la propagarea bolii".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
38,85
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Tue
21

Curs oficial BNM 29 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1905 -0.0281
USD 17.9528 -0.0459
RON 4.3072 -0.0059
UAH 0.6682 -0.0013
RUB 0.2444 0.0003
Arhivă Radio Chișinău