Coronavirus - Numărul infecțiilor în China scade, însă ''nu este momentul pentru delăsare'' (OMS)
-
21 Februarie 2020 09:39
Un declin continuu al numărului de noi cazuri de infecție cu coronavirus în China este încurajator, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă a avertizat că există în continuare riscul ca epidemia să se răspândească în afara țării, informează Reuters, preluat de Agerpres.
''Suntem încurajați de această tendință, însă nu este momentul pentru delăsare'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei informări de presă la Geneva.
Alte 25 de țări au raportat 1.076 de cazuri la OMS, printre acestea numărându-se inclusiv cinci cazuri în țara cea mai recent afectată, Iran, a spus el.
Directorul OMS a menționat că cifra totală a acestor cazuri este foarte mică în comparație cu cele aproape 75.000 înregistrate în China, dar a adăugat: ''Este posibil să nu fie la fel pe termen lung''.
Primarul din Daegu, al patrulea oraș ca mărime din Coreea de Sud, le-a cerut locuitorilor să rămână în spații închise după o creștere abruptă a numărului de infecții cu coronavirus în rândul unor persoane care au fost prezente la o adunare religioasă.
Cele mai recente cazuri raportate de Coreea de Sud sunt din mai multe ''grupuri distincte'', a precizat cu aceeași ocazie Oliver Morgan, director în cadrul OMS. ''Deci, deși numărul pare destul de mare, acestea sunt în mare parte asociate cu focarele existente cunoscute", a spus Morgan. ''Acest lucru nu semnalează o schimbare specifică în ceea ce privește epidemiologia la nivel mondial, dar indică faptul că autoritățile coreene monitorizează îndeaproape, foarte riguros, toate cazurile noi și toate acele focare pe care le-au identificat'', a adăugat specialistul.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, în opinia sa, ''cu măsurile pe care le pot lua, proporționale cu riscul de sănătate publică, cred că numărul de cazuri poate fi gestionat".
El a adăugat că a contactat doisprezece producători de top de echipamente de protecție - cum ar fi măști, ochelari și halate - pentru a se asigura că lucrătorii sanitari vor fi dotați cu prioritate.
Oamenii de știință chinezi testează două medicamente antivirale împotriva noului coronavirus, iar rezultatele preliminarii sunt așteptate în trei săptămâni, a indicat directorul OMS. El a făcut referire la studii clinice asupra unei combinații din medicamentele antivirale ritonavir și lopinavir, vândute sub numele de marcă Kaletra de AbbVie Inc, și la un medicament antiviral experimental, remdesivir, de la Gilead Sciences Inc din SUA.
Sursa:Agerpres