Coronavirus: Marea Britanie și-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin

  • 14 August 2020 14:50
Coronavirus: Marea Britanie și-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin

Guvernul britanic și-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin contra COVID-19 după ce a anunțat vineri acorduri cu laboratoarele americane Johnson & Johnson și Novavax pentru 90 de milioane de doze, relatează agenția AFP, preluat de Agerpres.

Johnson & Johnson, prin intermediul filialei sale belgiene Janssen Pharmaceutical, va furniza 30 de milioane de doze, iar Novavax 60 milioane, în cazul în care aceste două vaccinuri în curs de dezvoltare vor vedea lumina zilei, potrivit unui comunicat al Ministerului britanic pentru Mediul de Afaceri.

Marea Britanie va finanța, de asemenea, un studiu clinic la nivel mondial pentru vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson.

Vaccinurile ar putea fi livrate la jumătatea anului 2021 în Regatul Unit și ar fi destinate în principal populațiilor cele mai expuse, precum personalul din sectorul sanitar, minoritățile etnice, persoanele adulte care suferă de boli grave și vârstnicii, a precizat guvernul.

Acordurile, al cincilea și respectiv al șaselea de acest gen pentru Marea Britanie, intervin după cele încheiate cu Sanofi/GSK, AstraZeneca, Valneva și BioNTech/Pfizer.

Proiectul AstraZeneca, asociat cu Universitatea Oxford, se numără printre cele mai avansate și mai promițătoare din lume, rezultatele testelor din faza a 3-a, efectuate pe mii de subiecți umani, fiind așteptate în septembrie.

Numărul dozelor asigurate de acest stat depășește cu mult populația Marii Britanii (66 de milioane), însă este prea devreme pentru a se putea ști dacă vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor fi eficiente și, în cazul în care vor avea succes, de câte doze va fi nevoie pentru vaccinarea unei persoane.

"Strategia guvernului de a constitui un portofoliu de vaccinuri potențiale ar trebui să ofere cea mai bună șansă posibilă de a găsi unul care să funcționeze", a declarat Alok Sharma.

Guvernul britanic a înființat luna trecută și un registru pentru voluntarii dispuși să participe la testarea vaccinurilor, sperând să găsească 500.000 de doritori până în octombrie.

Criticat dur pentru modul în care a gestionat criza sanitară, Marea Britanie fiind cea mai îndoliată țară din Europa, guvernul premierului Boris Johnson a anunțat în aprilie înființarea unui grup de lucru pentru accelerarea eforturilor de creare și producție a unui vaccin. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău