Coronavirus: Marea Britanie include varianta indiană în ''variantele care determină îngrijorare'' și confirmă noi infectări cu aceasta

  • 07 Mai 2021 18:00
Coronavirus: Marea Britanie include varianta indiană în ''variantele care determină îngrijorare'' și confirmă noi infectări cu aceasta

Responsabilii sanitari britanici au inclus vineri varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 în rândul ''variantelor care determină îngrijorare'' (''variants of concern''), în urma dovezilor că aceasta se răspândește mai ușor, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Public Health England (PHE) a desemnat astfel varianta B.1.617.2, una dintre cele trei variante ale coronavirusului indentificate în India care s-a răspândit în Marea Britanie, drept variantă care determină îngrijorare. Autoritățile britanice au intensificat testarea în zonele unde există indicii privind o răspândire comunitară a acesteia.

Numărul cazurilor de COVID-19 cu varianta B.1.617.2 a crescut în Marea Britanie în ultima săptămână de la 202 la 520, majoritatea în capitala Londra și în orașul Bolton, circa jumătate din aceste cazuri fiind legate de contacte cu persoane revenite din călătorii externe.

''Trebuie să fim foarte atenți la aceasta'', a avertizat în fața presei premierul britanic Boris Johnson, referindu-se la varianta indiană a coronavirusului. ''Desigur că facem mari eforturi pentru a ne asigura că atunci când găsim focare cu varianta indiană intensificăm testarea, facem teste din poartă în poartă'', a asigurat el.

PHE consideră dovedit faptul că această variantă se răspândește mai repede, iar răspândirea ei ar putea fi la fel de rapidă ca varianta ''Kent'' care a alimentat în Marea Britanie al doilea val de contagieri, temperat în urma unei campanii masive de vaccinare, în prezent circa două treimi din populația adultă britanică fiind vaccinată.

Alte caracteristici ale variantei B.1.617.2 sunt încă în curs de investigare și ''la ora actuală nu există elemente suficiente care să indice că vreuna dintre variantele recent detectate în India cresc severitatea bolii sau scad eficiența vaccinurilor actuale'', menționează Public Health England (PHE).

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie, este împărțită de PHE în trei subtipuri, toate cu mutații ușor diferite.

Alte variante ale coronavirusului care determină îngrijorare sunt cea britanică descoperită anul trecut în regiunea Kent, varianta sud-africană și cea braziliană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău