Coronavirus: Japonia pregătește un proiect de măsuri pentru ''stare de urgență''

  • 10 Martie 2020 09:33
Coronavirus: Japonia pregătește un proiect de măsuri pentru ''stare de urgență''

Guvernul japonez a aprobat marți un proiect de măsuri pentru 'stare de urgență' care le permite autoritățile să ceară izolarea și să rechiziționeze clădiri pentru a le folosi ca spitale în vederea întăririi luptei împotriva epidemiei de coronavirus, cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În prezent, nu suntem într-o situație care să necesite declararea unei stări de urgență", a declarat totuși marți presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

Virusul a infectat peste 500 de persoane în Japonia și a provocat nouă decese. Epidemia mondială a ridicat îndoieli asupra posibilității de a organiza Jocurile Olimpice, a căror deschidere este prevăzută la 24 iulie, chiar dacă autoritățile afirmă cu regularitate că pregătirile continuă conform planului.

Spre deosebire de vecinul său Coreea de Sud, Japonia nu a derulat teste la scară mare, iar guvernul lui Shinzo Abe se află sub tirul criticilor pentru felul în care a gestionat situația la bordul unei nave de croazieră andocată în apropiere de Tokyo pe care au fost constatate aproape 700 de cazuri la capătul unei carantine de două săptămâni.

Abe a produs surpriză cerând recent închiderea școlilor publice pentru circa o lună.

Proiectul anunțat marți este o revizuire a unei legi din 2012 destinate limitării răspândirii unei noi gripe. Textul de lege ar urma să fie aprobat în această săptămână.

Abe ar urma de asemenea să anunțe separat un plan de ajutor financiar pentru a face face consecințelor economice ale epidemiei.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău