Coronavirus: Italia nu renunță la festivalul cântecului italian Sanremo, desfășurat totuși fără public

  • 01 Martie 2021 19:47
Coronavirus: Italia nu renunță la festivalul cântecului italian Sanremo, desfășurat totuși fără public

Ca în fiecare an, festivalul cântecului italian Sanremo va acapara săptămâna aceasta întreaga atenție a țării și se va impune pandemiei de coronavirus, care nu a putut reduce la tăcere acest mare concurs muzical, desfășurat totuși anul acesta fără public, relatează luni EFE, preluat de Agerpres.

Teatrul Ariston din Sanremo (nor-vestul țării) va găzdui de marți până sâmbătă (2 - 6 martie) cea de-a 71-a ediție a acestui festival, înființat în 1951 și unul dintre cele mai longevive din lume, dar care anul acesta a fost amânat cu o lună în contextul crizei sanitare. Italia nu a renunțat însă la Sanremo, unul dintre evenimentele cele mai așteptate și mai comentate în această țară plictisită de politică și de marile subiecte ale zilei.

Va fi totuși o ediție diferită, în contextul restricțiilor impuse de pandemie. Un lucru inedit pentru Sanremo, care la ediția de anul trecut (4 - 8 februarie 2020), nu se aștepta la dezastrul ce bătea la ușă. În acele seri mondene, când virusul era considerat "ceva chinezesc", nu contau decât cântecele și interpreții lor. Nimeni nu bănuia că după doar o lună Italia avea să devină prima țară occidentală care intră în carantină plătind un tribut greu de vieți.

Anul acesta, postul național de televiziune RAI a fost obligat să renunțe la public pentru a putea desfășura actuala ediție. A fost un sacrificiu precedat de o amplă dezbatere, care a fost însă tranșată de ministrul culturii, Dario Franceschini: "Ariston este un teatru ca toate celelalte, astfel încât publicul nu va putea reveni în sală decât când normele vor decide acest lucru".

Cu regiunea Liguria sub cod "galben" de risc ușor, la Sanremo au fost adoptate măsuri ad hoc mai severe pentru a evita aglomerările, precum interdicția de a staționa pe trotuarele din fața hotelurilor unde sunt cazate vedetele. Actuala ediție se desfășoară sub sloganul "ripartenza" (o nouă pornire) după această perioadă de criză, potrivit prezentatorului Amadeus, și va aduce un omagiu celor aproape 100.000 de vieți furate de coronavirus și lucrătorilor sanitari din prima linie.

Nu va fi totuși un simplu festival, în orele de difuzare vor avea loc omagii, discursuri revendicative, condamnări pentru șovinism, glume și apariții neașteptate de staruri. Anul acesta printre invitați se va afla, de exemplu, fotbalistul vedetă Zlatan Ibrahimovic, care s-ar putea chiar să cânte.

Un lucru care nu se schimbă este figura feminină sexy care îl însoțește pe prezentator. Deși inițial a fost anunțată prezența lui Noemi Campbell, fostul top model a fost până la urmă înlocuită de tânăra Vittoria Ceretti, muză a casei de modă Dolce&Gabbana.

Sanremo revine marți cu o curioasă competiție între noile și vechile glorii, prezentat într-un decor frizând de multe ori estetica "kitsch".

Deși concursul de muzică a avut de-a lungul istoriei sale suișuri și coborâșuri, în Italia nu te poți pretinde cântăreț, dacă nu ai participat măcar o dată la Sanremo.

Pe scenele sale au trecut giganți precum Mina, Al Bano și Romina Power, Eros Ramazzoti, Domenico Modugno cu șlagărul său "Nel blu dipinto di blu" (1958), Luigi Tenco și Dalida, Lucio Dalla, Zucchero, Andrea Bocelli sau Laura Pausini, a cărei carieră a luat avânt după ce a câștigat ediția din 1993. Ea va fi unul dintre invitații speciali, mai ales după ce a câștigat luni Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, cu "Io Si", interpretat în filmul "The Life Ahead".

Anul acesta vor avea loc ca de obicei două categorii: noile promisiuni, cu artiști practic necunoscuți care văd în Sanremo trambulina perfectă și cei consacrați, care doresc să păstreze tradiția într-o țară mult prea atrasă de cultura anglofonă.


Printre cei care optează anul acesta la premiul Sanremo 71 se numără veterani ca Arisa, Erma Metal, Francesco Renga, Malika Ayane, Noemi sau Francesca Michelin, care va cânta în duet cu rapperul Fedez, soțul Chiarei Ferragni, declarată regina "influenceri-lor". Din acest amestec heterogen nu vor lipsi nici "bătrânele doamne", în frunte cu Orietta Berti, consacrată în anii '60, sau rapperul Willie Peyote.

Sâmbătă seară se va afla cine va primi trofeul acestui Sanremo71 atipic și va reprezenta Italia la concursul Eurovision 2021. Între timp, teatrul Ariston, decorat anul acesta ca "o navă spațială ce va călători spre un viitor mai bun", încălzește deja motoarele.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-4,48
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău