Coronavirus: Israelul relaxează interdicțiile de circulație, ultra-ortodocșii evrei sfidează ultimele restricții

  • 18 Octombrie 2020 11:40
Coronavirus: Israelul relaxează interdicțiile de circulație, ultra-ortodocșii evrei sfidează ultimele restricții

Sute de copii în vârstă de până la șase ani merg din nou la grădiniță în Israel, începând de duminică, prima zi lucrătoare a săptămânii în această țară, relatează dpa, preluat de AGERPRES.

Israelul a început prima etapă de relaxare a interdicțiilor de circulație impuse la nivel național din 18 septembrie. Copiii peste șase ani și adolescenții vor continua învățământul online, de acasă, pe durata întregii etape.

Zeci de mii de elevi ultra-ortodocși au revenit însă la școlile primare religioase, după ce un rabin cunoscut a ordonat redeschiderea acestora, încălcând restricțiile guvernamentale. Rabinul Chaim Kanievsky a sfidat ordinele guvernului și în timpul primei perioade de interzicere a circulației în Israel, în martie, ținând deschise școlile ultra-ortodoxe și susținând că coronavirusul poate fi combătut prin evitarea bârfelor și calomniilor și punând nevoile celorlalți mai presus de cele proprii.

Kanievsky, în vârstă de 92 de ani, s-a îmbolnăvit de COVID-19, dar a continuat să lucreze la domiciliul său dintr-o suburbia ultrareligioasă Bnei Brak de lângă Tel Aviv. Ulterior, el și-a schimbat radical poziția și a decretat că oricine nu respectă instrucțiunile ministerului sănătății este în situația cuiva care urmărește să comită o crimă. Săptămâna trecută, el s-a răzgândit din nou, după eșecul unor negocieri cu guvernul.

Ministrul educației, Zeev Elkin, le-a cerut ultra-ortodocșilor să respecte legea, dar a recunoscut la postul de radio al armatei israeliene că statul nu poate impune regulile 'în orice colțișor'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău