Coronavirus: Îngrijorare în creștere la nivel mondial în legătură cu epidemia de pneumonie virală

  • 27 Ianuarie 2020 18:00
Coronavirus: Îngrijorare în creștere la nivel mondial în legătură cu epidemia de pneumonie virală

Mongolia și-a închis punctele rutiere de trecere la frontiera cu China, în timp ce Germania și-a sfătuit cetățenii să evite călătoriile în întreaga Chină: îngrijorarea crește la nivel global în ceea ce privește epidemia de coronavirus, mai multe țări pregătind evacuarea cetățenilor lor, relatează luni AFP, preluat de Agerpres.

Numărul victimelor a ajuns la 81 de morți, dintre care 25 într-un interval de 24 de ore, în timp ce 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial în China, inclusiv cel al unui bebeluș de nouă luni, față de aproape 2.000 cu o zi înainte.

În orașul Wuhan, centrul epidemiei, o atmosferă apăsătoare se întindea peste metropola cu 11 milioane de locuitori, rupți de lume încă de joi. Majoritatea magazinelor sunt închise și circulația interzisă pentru vehiculele neesențiale, au constatat jurnaliști AFP.

"În fiecare zi sunt tot mai îngrijorat", a declarat un student vietnamez, Do Quang Duy, în vârstă de 32 de ani.

În timp ce aproximativ zece țări sunt afectate de coronavirus, mai multe state și-au sfătuit cetățenii să nu se deplaseze în provincia Hubei, cu capitala Wuhan, unde accesul a devenit oricum extrem de dificil.

Germania și-a sfătuit luni cetățenii să evite călătoriile în China.

"Cetățenii germani ar trebui să se gândească la amânarea sau anularea călătoriilor care nu sunt absolut necesare în China", a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas.

Alte țări, precum Franța și Statele Unite, pregătesc acțiuni pentru repatrierea cetățenilor lor din orașul Wuhan, centrul Chinei, unde a izbucnit epidemia de coronavirusUn avion american este programat să plece marți, potrivit Washingtonului, iar Parisul a anunțat că intenționează să facă același lucru "la mijlocul săptămânii", potrivit ministrului de externe, Jean-Yves Le Drian.

O perioadă de carantină de 14 zile va exista la întoarcerea la Paris, a precizat el.

Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să-și închidă punctele rutiere de trecere cu țara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus. Ea a devenit astfel prima țara care își închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare și aeriene sunt în continuare deschise.

Totodată, Ulaanbaatar, care nu a înregistrat până în prezent niciun caz de contaminare cu noul coronavirus, a anunțat că Mongolia își închide școlile și universitățile până în data de 2 martie.

La rândul său, Malaezia a decis să suspende toate autorizațiile de viză pentru cetățenii chinezi din provincia Hubei.

Purtând o mască de protecție, premierul chinez Li Keqiang a ajuns luni în zona interzisă, devenind astfel primul înalt oficial al regimului comunist care a vizitat zona de la izbucnirea epidemiei în decembrie. El a cerut grăbirea construcției unui spital improvizat, ca "insulă de siguranță", pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus în Wuhan, cel mai afectat oraș al epidemiei. El a cerut, de asemenea, eforturi pentru protejarea lucrătorilor din construcții împotriva infecțiilor, relatează Xinhua.

Wuhan construiește două spitale improvizate - Huoshenshan cu 700 până la 1.000 de paturi și Leishenshan cu o capacitate de 1.300 până la 1.500 de paturi - pentru a trata pacienții cu pneumonie infectate cu noul coronavirus. Se preconizează că cele două spitale vor putea fi utilizate în 3, respectiv 5 februarie.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sosit luni la Beijing pentru a discuta despre epidemia de coronavirus. OMS a renunțat săptămâna trecută să declare "urgență internațională".

La Hong Kong, cercetători au declarat că guvernele ar trebui să ia măsuri ''draconice'' pentru restrângerea deplasărilor populației dacă doresc limitarea propagării coronavirusului cu epicentrul în orașul Wuhan. În opinia acestora, pe baza unor modele matematice ale propagării virusului, numărul cazurilor de infectări a depășit 40.000 de persoane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău