Coronavirus: ''Imunitatea celulară'' se poate menține mai mult decât răspunsul inițial al anticorpilor (studiu)

  • 02 Noiembrie 2020 17:53
Coronavirus: ''Imunitatea celulară'' se poate menține mai mult decât răspunsul inițial al anticorpilor (studiu)

Un studiu restrâns efectuat în Marea Britanie a constatat că o ''imunitate celulară'' la virusul pandemic SARS-CoV-2 era prezentă după șase luni de la infectare la persoanele cu simptome ușoare de COVID-19 sau asimptomatice, ceea ce sugerează că acestea ar putea avea un anumit nivel de protecție, cel puțin pentru acea perioadă de timp, relatează Reuters, preluat de AGERPRES.

Oamenii de știință care au prezentat luni concluziile, rezultate în urma analizelor efectuate pe o sută de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie care nu au avut nevoie să fie internați, au declarat că acestea au fost "liniștitoare", dar nu înseamnă că oamenii nu pot fi, în cazuri rare, infectați de două ori cu această boală.

"În timp ce constatările noastre ne fac să fim optimiști cu prudență în ceea ce privește intensitatea și durata imunității generate după infecția cu SARS-CoV-2, aceasta este doar o piesă din puzzle", a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea din Birmingham, unul dintre conducătorii studiului.

"Există multe lucruri pe care le mai avem de învățat înainte de a înțelege pe deplin modul în care funcționeaza imunitatea la COVID-19", a precizat el.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de către alți experți, dar a fost publicat online în bioRvix, a analizat sângele a o sută de pacienți la șase luni după ce au avut, fie cazuri ușoare de COVID-19, fie au fost asimptomatici. S-a constatat că, în timp ce nivelurile de anticorpi în cazul unora dintre pacienți scăzuseră, răspunsul limfocitelor T - o altă componentă esențială a sistemului imunitar - a fost în continuare unul robust.

"Rezultatele (noastre) preliminare arată că răspunsul celulelor T poate dura mai mult decât răspunsul inițial al anticorpilor", a precizat Shamez Ladhani, epidemiolog consultant în cadrul Public Health England, care s-a numărat printre conducătorii cercetării.

Totodată, studiul a constatat că amploarea răspunsului limfocitelor T a fost diferit, acesta fiind considerabil mai ridicat la persoanele care prezentaseră simptome COVID-19 decât în cazul celor care fuseseră asimptomatice după infectare.

Cercetătorii au indicat că acest lucru ar putea fi interpretat în două moduri: pe de o parte, este posibil ca un răspuns imun mai amplu să ofere o mai bună protecție împotriva reinfectării la persoanele care prezentau simptome sau, pe de altă parte, că pacienții asimptomatici sunt capabili să lupte contra virusului fără a fi nevoie să genereze un răspuns imun mai amplu.

Experți care nu au fost implicați în mod direct în acest studiu au declarat că aceste constatări sunt importante și se adaugă unui volum în creștere al informațiilor dobândite cu privire la potențiala imunitate la COVID-19.

"Aceste rezultate oferă asigurare că, deși titrul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 poate scădea sub nivelurile detectabile în câteva luni de la infectare, poate fi menținut un grad de imunitate la virus", a declarat Charles Bangham, președintele departamentului de imunologie de la Imperial College London. "Cu toate acestea, rămâne întrebarea esențială: oferă aceste celule T persistente o protecție eficientă împotriva reinfectării?", a adăugat el.

În timp ce peste 46 de milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate cu COVID-19, cazurile confirmate de reinfectare sunt în continuare rare, notează Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău