Coronavirus: Grecia închide colegiile și liceele ca parte a instituirii unui lockdown la nivel național

  • 06 Noiembrie 2020 19:55
Coronavirus: Grecia închide colegiile și liceele ca parte a instituirii unui lockdown la nivel național

Grecia a decis, spre nemulțumirea profesorilor, să închidă liceele și colegiile începând de luni, ca parte a instituirii unui lockdown la nivel național pentru cel puțin trei săptămâni în speranța stopării pandemiei de COVID-19, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Închiderea școlilor ne afectează", a declarat președintele Uniunii Profesorilor de gimnaziu, Theodoros Tsouchlos. Deoarece "învățământul la distanță nu poate înlocui prezența fizică a elevilor în clasă", a afimat el, temându-se că închiderea liceelor și a colegiilor în Grecia ar putea fi prelungită peste termenul de trei săptămâni.

Pentru acest al doilea lockdown strict decretat în mai multe țări europene, majoritatea guvernelor au decis să mențină școlile deschise, precum Franța, Anglia, Germania și Irlanda.

Însă, ca și în primăvară, Grecia a decis să acționeze preventiv și să impună "cursuri online" pentru toți elevii de colegiu și liceu, la fel ca în România - unde au fost închise toate școlile -, Italia, Slovacia, Belgia și Austria.

Doar grădinițele și școlile primare vor rămâne deschise în Grecia. Dar pentru cât timp, se întreabă președintele asociației profesorilor greci, Thanasis Kikinis. "Judecând după evoluția virusului", el s-a declarat "aproape sigur că și școlile primare se vor închide în curând", ca și la primul lockdown.

Până în prezent, "școlile funcționează fără să asigure condiții sanitare adecvate în sălile de clasă supraaglomerate cu copii", a declarat el pentru AFP.

"Am alertat Ministerul Educației să se pregătească pentru această situație", a declarat Tsouchlos. "Am cerut clase mai mici de 15 elevi, mai mulți profesori și personal pentru curățenie în școlile" gimnaziale, pentru a evita închiderea acestora, a spus el.

Potrivit acestuia, numeroși liceeni au pierdut deja materie în timpul primului lockdown din primăvară. Cel de-al doilea ar putea crea și mai multe inegalități deoarece numeroși elevi nu au nici wifi, nici calculator pentru învățământul la distanță, a afirmat el.

Peste 700 de elevi au fost testați pozitiv la COVID-19 în Grecia săptămâna trecută.

Un profesor de la un liceu din Atena, care nu purta mască în clasă, a fost condamnat miercuri la 12 luni de închisoare cu suspendare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-9
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:2,57 m/s
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0
Fri
2

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău