Coronavirus | Frontierele se redeschid progresiv în UE

  • 29 Mai 2020 19:50
Coronavirus | Frontierele se redeschid progresiv în UE

Între închideri intempestive și redeschideri de la caz la caz, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au acționat în mod diferit în gestionarea frontierelor în contextul epidemiei de COVID-19, relevă France Presse într-o sinteză pe această temă publicată vineri.

O parte dintre ele, între care Franța, Germania și Austria, se străduiesc totuși să ridice în mod coordonat la 15 iunie restricțiile de circulație instituite pentru a stopa propagarea noului coronavirus.

Frontierele externe ale UE rămân închise cel puțin până la 15 iunie. Parisul a evocat joi o posibilă redeschidere a acestora la 1 iulie, cu adaptarea restricțiilor pentru călători provenind din țări mai expuse.

Germania a instituit de la 16 martie controale la frontierele cu o parte din vecinii săi, între care Franța, Elveția și Austria, revenind ulterior la mai multă coordonare în problema frontierei.

Mai la est, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria și România și-au închis de asemenea frontierele.

Austria cere un test negativ pentru COVID-19 sau, în lipsa acestuia, o carantină de 14 zile pentru orice persoană care intră pe teritoriul său. Această condiție ar urma să fie ridicată la 15 iunie, cu excepția Italiei și Sloveniei.

Republica Cehă a impus de asemenea teste, în timp ce Polonia a optat pentru o carantină de 14 zile, la fel ca Spania - din 15 mai.

Franța a impus reciprocitate Spaniei și a promis să facă la fel față de Regatul Unit, care va cere carantină începând din 8 iunie la ieșirea din izolare. Ea a instaurat de altfel o carantină "voluntară" pentru toți francezii și rezidenții permanenți în Franța sosiți din străinătate din afara UE.

Piloții, camionagii, personalul medical, rezidenții permanenți și persoanele care au prezentat motive familiale imperioase au continuat în cea mai mare parte să circule fără probleme.

Un regim special a fost de asemenea instituit, cu zboruri charter și trenuri speciale, pentru lucrătorii sezonieri și îngrijitorii de persoane din Europa de Est angajați în Germania, Austria și Regatul Unit.

Ucrainenii angajați în Polonia, în special în agricultură, încep de asemenea să revină.

Grecia, care întrerupsese toate legăturile navale cu Italia, a făcut o excepție pentru rulote.

Unele state membre autorizează de asemenea tranzitul spre alte țări, așa cum face Spania pentru rulotele franceze revenind din Maroc.

Italia, una dintre țările cele mai afectate de pandemie, își va redeschide frontierele pentru turiștii din UE începând din 3 iunie.

Germania, Franța, Austria și Elveția intenționează să-și redeschidă frontierele la 15 iunie, la fel ca Bulgaria, Grecia și Serbia. Polonia ar putea să facă și ea acest pas la aceeași dată.

Estonia, Letonia și Lituania au instituit în schimb de la 15 mai o "bulă baltică" în interiorul căreia cetățenii lor circulă liber.

Estonia a anunțat, de altfel, joi o redeschidere totală a frontierelor sale pentru cetățenii UE și cei din Regatul Unit cu începere de la 1 iunie.

Spania va aștepta 1 iulie pentru a renunța la carantina impusă turiștilor străini, în timp ce România nu s-a pronunțat încă pentru niciun fel de redeschidere, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău