Coronavirus/Franța: Autoritățile sanitare recomandă rezervarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 55 de ani

  • 19 Martie 2021 16:32
Coronavirus/Franța: Autoritățile sanitare recomandă rezervarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 55 de ani

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a aprobat reluarea "fără întârziere" a vaccinărilor cu serul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca, dar recomandă rezervarea acestuia pentru persoanele de peste 55 de ani, într-un aviz publicat vineri, informează AFP.

Această restricție a fost decisă întrucât gravele - și rarele - tulburări de coagulare sangvină care au motivat suspendarea acestui vaccin în mai multe țări europene au fost observate doar la persoane cu vârste mai mici de 55 de ani, a precizat Înalta Autoritate pentru Sănătate. În Franța au existat trei astfel de cazuri, au precizat reprezentanții HAS.

Vaccinul produs de AstraZeneca era până acum recomandat în Franța persoanelor de peste 50 de ani.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat joi că vaccinul produs de compania britanico-suedeză este "sigur și eficace", dar a considerat că "posibilitatea unei legături între vaccin și cazurile de coagulare intravasculară diseminată (tulburări de coagulare) și tromboze venoase cerebrale (formarea de cheaguri în venele din creier) nu poate fi eliminată în acest moment", au subliniat specialiștii de la HAS.

Aceste patologii sunt "foarte rare", dar "grave" și "nu au nimic de-a face" cu trombozele obișnuite precum flebita, a explicat medicul Dominique Le Guludec, președinta HAS, într-o conferință de presă.

Până la 16 martie, 25 de cazuri au fost recenzate în Europa, cauzând nouă decese, în rândul unor persoane cu vârste sub 55 de ani, "din care majoritatea erau femei". În Franța, un caz de coagulare intravasculară diseminată a fost observat la o femeie de 26 de ani și două cazuri de "trombopenii asociate" - deficit de plachete sangvine - la un bărbat de 51 de ani și la o femeie de 24 de ani. Toate cele trei cazuri din Franța au fost raportate la un total de 1,4 milioane de doze administrate, au precizat reprezentanții HAS.

În așteptarea "datelor complementare", persoanele din Franța cu vârste sub 55 de ani vor trebui să se vaccineze cu alte produse, precum cele care folosesc tehnologia ARN mesager, au recomandat specialiștii de la HAS.

Prim-ministrul Jean Castex a anunțat joi că Franța va relua vaccinările cu serul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca, după concluziile anunțate de EMA.

Mai multe țări eurpoene, inclusiv Franța, au suspendat utilizarea acestui vaccin din cauza temerilor generate în special de riscul de formare a unor cheaguri sangvine.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău