Coronavirus: Eșec aparent al unui studiu clinic ce a testat antiviralul Remdesivir împotriva COVID-19
-
24 Aprilie 2020 09:51
Antiviralul Remdesivir, produs de laboratorul american Gilead Sciences, nu a ameliorat starea de sănătate a bolnavilor de COVID-19, potrivit rezultatelor furnizate de unul dintre primele studii clinice ale acestui medicament folosit în China, în contextul în care multe țări pregătesc diverse scenarii pentru ieșirea din izolare, informează AFP, preluat de Agerpres.
Un rezumat al rezultatelor studiului clinic a fost publicat joi din eroare, înainte de a fi retras, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a raportat cotidianul Financial Times.
"Regretăm că OMS a publicat prematur informații privind acest studiu. Cercetătorii care au participat la el nu și-au dat permisiunea pentru publicarea rezultatelor", au transmis reprezentanții companiei Gilead Sciences într-un e-mail adresat jurnaliștilor de la AFP.
Pe lângă formă, compania americană a criticat și fondul acestei chestiuni, precizând că eșantionul de pacienți era prea mic pentru a se putea trage concluzii utile.
"Considerăm că rezumatul include reprezentări nepotrivite ale studiului. Este important să subliniem acest fapt, pentru că studiul a fost oprit destul de devreme, din cauza ratei scăzute de participare, ceea ce nu permite formularea unor concluzii semnificative din punct de vedere statistic", au declarat reprezentanții laboratorului american.
"În consecință, rezultatele studiului sunt puțin concludente, chiar dacă tendințele din datele obținute sugerează că Remdesivir are un efect benefic mai ales pentru bolnavii tratați în stadii incipiente", au concluzionat reprezentanții companiei Gilead Sciences, ale cărei acțiuni au scăzut pe Wall Street după apariția acestor articole de presă.
Pandemia de COVID-19 a provocat deja peste 180.000 de decese pe plan mondial după declanșarea sa în China, în decembrie 2019. Din cauza ei, întreaga economie mondială este afectată.
Interesul pentru antiviralul Remdesivir, care a eșuat în tratarea Ebola, era unul ridicat, pentru că în prezent nu există niciun tratament și niciun vaccin aprobat împotriva COVID-19, o afecțiune care atacă plămânii, dar și alte organe în cazurile extrem de grave.
Numeroase studii, inclusiv unele de amploare, sunt în curs de desfășurare, inclusiv pe alte medicamente. Din acest motiv, studiul din China nu reprezintă un capăt de drum pentru Remdesivir.
Efecte secundare
Studiul chinez a arătat că "Remdesivir (...) nu ameliorează starea bolnavilor și nu reduce prezența agentului patogen în sistemul sangvin", a anunțat cotidianul Financial Times, citând documentul publicat pe site-ul OMS.
Reprezentanții OMS au dezvăluit pentru site-ul specializat Stat, că studiul a fost publicat dintr-o eroare pe site-ul său, înainte de a fi evaluat de un comitet de lectură.
237 de pacienți au participat la acel studiu, realizat conform celei mai riguroase metodologii, fiind un studiu "randomizat" (aleatoriu) ce a inclus un grup de pacienți tratați cu Remdesivir (158) și un grup-martor (79 de bolnavi tratați cu metode standard, dar fără medicamentul vizat). Compania Gilead viza un eșantion de cel puțin 400 de persoane.
Cercetătorii au ajuns, în plus, la concluzia că medicamentul folosit de Gilead Sciences putea avea efecte secundare "importante" și au decis să întrerupă destul de repede tratamentul pentru 18 bolnavi.
În afara Chinei, Remdesivir este de asemenea testat în studii clinice demarate în Statele Unite și în Europa.
Oamenii de știință și laboratoarele farmaceutice încearcă, în mod prioritar, să "repoziționeze" medicamentele existente în loc să dezvolte unele noi, pentru a vedea dacă acestea pot avea un efect benefic împotriva COVID-19.
Două mari abordări sunt testate: antivirale pentru a combate direct virusul și medicamente care acționează asupra sistemului imunitar, pentru a controla reacția inflamatorie a organismului.
În Europa, studiul Discovery, lansat pe 22 martie în șapte țări, vizează testarea a patru tratamente potențiale: antiviralul Remdesivir, combinația Lopinavir-Ritonavir, aceeași combinație de antiretrovirale administrate cu Interferon beta și Hidroxiclorochină (derivată din medicamentul antimalaric clorochină), în timp ce alți pacienți vor primi un placebo.
În ceea ce privește Hidroxiclorochina, utilizată pe larg în regim de urgență în numeroase țări și administrată în combinație cu antibioticul Azitromicină de medicul francez Didier Raoult, studiile publicate până în prezent nu sunt concludente sau chiar indică un anumit efect negativ asupra pacienților. Însă acestea nu au fost studii "randomizate", considerate a fi cele mai riguroase.
Experții dintr-un panel guvernamental din Statele Unite au anunțat în mod explicit în această săptămână că nu recomandă această bi-terapie pe bază de Hidroxiclorochină.
Sursa:Agerpres