Coronavirus: Epidemia de COVID-19 se diminuează în Marea Britanie; numărul ''R", estimat la valori subunitare

  • 27 Noiembrie 2020 20:20
Coronavirus: Epidemia de COVID-19 se diminuează în Marea Britanie; numărul ''R

Pandemia de COVID-19 din Marea Britanie s-a diminuat într-o oarecare măsură, rata de reproducere a virusului, numărul ''R", fiind estimată la valori subunitare, ceea ce sugerează că al doilea lockdown instituit la nivel național în Anglia a redus numărul infectărilor, au precizat vineri mai mulți experți guvernamentali britanici, citați de Reuters, preluat de Agerpres.

Numărul noilor infectări pe teritoriul Marii Britanii este în scădere cu un procent zilnic cuprins între 0% și 2%, a precizat Biroul guvernamental pentru știință, după ce, în estimarea sa de săptămâna trecută, era raportată o creștere cuprinsă între 0% și 2%.

Valoarea numărului "R" a fost estimată ca fiind cuprinsă între 0,9 și 1, ceea ce înseamnă că fiecare 10 oameni infectați vor infecta la rândul lor între nouă și 10 persoane, în scădere de la intervalul 1,0-1,1 raportat săptămâna trecută.

Experții guvernamentali britanici au precizat că estimările au la bază cele mai recente statistici medicale pentru Regatul Unit, care cuprind date obținute până în 24 noiembrie, dar că această întârziere înseamnă că impactul restricțiilor naționale introduse în Anglia pe 5 noiembrie abia încep să își arate efectele și nu pot fi încă evaluate complet.

''Estimările numărului R pentru Anglia ar putea continua să scadă în viitor și ar putea fi deja sub 1 pentru toate regiunile'', a precizat Biroul guvernamental pentru știință într-un comunicat de presă.

Perioada de lockdown în Anglia - unde locuiește circa 85% din totalul populației Regatului Unit - se termină miercuri și va fi înlocuită cu un sistem național de restricții pe mai multe niveluri.

O treime din Anglia este vizată de restricții severe anti-COVID-19 după ce sistemul valabil anterior - impus înainte de lockdown - nu a reușit să reducă rata de infectare. Drept urmare, prim-ministrul Boris Johnson a anunțat pe 31 octombrie un alt lockdown extins pe teritoriul Angliei.

Sistemul de restricții severe va fi implementat înaintea unei preconizate relaxări înainte de Crăciun, când membri din cel mult trei familii se vor putea reuni în aceleași spații închise pe o perioadă de cinci zile.

În timp ce oamenii de știință recomandă ca relaxarea regulilor să se facă pentru cel mult o săptămână - și focalizarea să se facă asupra limitării aglomerărilor familiale, nu doar a numărului de contacte -, o notă venită din partea subgrupului guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică, precizează că relaxarea regulilor pe perioada Crăciunului încă presupune anumite pericole.

''Orice relaxare pe perioada sărbătorilor va duce la creșterea transmiterii și la o prevalență ridicată, posibil într-un grad mare'', se mai spune la finalul acelei note care datează din 18 noiembrie și care a fost publicată vineri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău