Coronavirus: Elveția înăsprește măsurile în fața pandemiei, dar refuză plasarea în carantină

  • 21 Martie 2020 09:55
Coronavirus: Elveția înăsprește măsurile în fața pandemiei, dar refuză plasarea în carantină

Elveția și-a înăsprit vineri măsurile în fața noului coronavirus, interzicând grupurile formate din mai mult de cinci persoane, însă a respins plasarea în carantină - o măsură adoptată de alte țări europene -, considerând că este vorba despre o "politică spectacol", notează AFP, preluat de Agerpres.

Guvernul a deblocat suplimentar 32 de miliarde de franci elvețieni (30,4 miliarde de euro) pentru a sprijini economia. Un total de 10 miliarde de franci elvețieni fusese anunțat deja săptămâna trecută.

"Economia noastră funcționează acum la circa 80% din capacitatea sa și trebuie să facem tot posibilul pentru a menține un nivel de activitate suficient", a declarat ministrul economiei, Guy Parmelin, în cursul unei conferințe de presă la Berna.

În Elveția, țară frontalieră cu Italia, maladia COVID-19 a ucis 43 de persoane. Peste 4.800 de persoane au fost testate pozitive până în prezent, dar Elveția nu testează toate cazurile suspecte din cauza lipsei aproape totale a testelor.

În fața creșterii numărului de cazuri, Academia Elvețiană de Științe Medicale (ASSM) a publicat vineri o serie de directive privind deciziile în materie de triaj al pacienților în unitățile de terapie intensivă.

În caz de supraîncărcare a capacităților de terapie intensivă, "pronosticul pe termen scurt este factorul decisiv pentru triaj", a indicat ASSM, subliniind că pacienții al căror pronostic de ieșire din spital este favorabil cu terapie intensivă, dar defavorabil fără aceasta, trebuie să aibă "prioritatea absolută".

"Numărul persoanelor infectate crește puternic în țara noastră", a declarat presei ministrul de interne și al sănătății, Alain Berset.

După ce a ordonat închiderea școlilor, cafenelelor, restaurantelor și a tuturor magazinelor cu excepția celor alimentare, de sănătate și de primă necesitate și după ce a interzis manifestațiile publice și private, guvernul elvețian a interzis vineri adunările, inclusiv "spontane", cu mai mult de cinci persoane.

În schimb, a refuzat să dispună plasarea în carantină, cu toate că unele organizații, printre care asociația tinerilor medici generaliști elvețieni, s-au pronunțat în acest sens.

Grupurile alcătuite din mai mult de cinci persoane se expun unei amenzi de 100 de franci elvețieni (95 de euro) pe persoană.

"Ce facem în țară astăzi este foarte apropiat de ceea ce fac țările din jurul nostru. Diferența însă este că noi nu facem politică spectacol", a subliniat ministrul de interne, întrebat despre măsurile de izolare a populației la domiciliu luate de unele țări europene.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău