Coronavirus: Directorul general al OMS atenționează că un vaccin nu va fi suficient pentru a învinge pandemia, cerând continuarea măsurilor complementare

  • 16 Noiembrie 2020 14:33
Coronavirus: Directorul general al OMS atenționează că un vaccin nu va fi suficient pentru a învinge pandemia, cerând continuarea măsurilor complementare

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenția luni că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia de COVID-19, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui'', a afirmat șeful OMS, cu prilejul consiliului executiv al agenției, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină la 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus. În acest interval, Tedros a continuat să-și exercite atribuțiile de la distanță.

În ce privește vaccinul, atât directorul general al OMS, cât și adjuncți ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

''La început, cantitățile vor fi limitate și, prin urmare, personalul medical, vârstnicii și persoanele la risc vor avea prioritate și sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor și va permite sistemelor de sănătate să reziste'', a subliniat Tedros.

''Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze'', a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ținerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacților etc.

Pandemia a reînceput în forță în numeroase țări din Europa, obligând autoritățile să adopte noi măsuri pentru a încerca să o țină sub control. Și în SUA, numărul de cazuri de infectare a explodat în foarte multe state ale federației. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău