Coronavirus: Directoarea laboratorului din Wuhan neagă orice responsabilitate (AFP)

  • 24 Mai 2020 11:13
Coronavirus: Directoarea laboratorului din Wuhan neagă orice responsabilitate (AFP)

Institutul de Virusologie din orașul Wuhan din China, incriminat cu regularitate de Statele Unite, deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul de coronavirus care produce boala COVID-19, susține directoarea sa, Wang Yanyi, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit celor mai mulți oameni de știință, noul tip coronavirus a fost probabil transmis la om de la un animal. A fost incriminată o piață din oraș, deoarece acolo s-ar fi vândut animale sălbatice vii.

Însă existența la doar câțiva kilometri de acel loc a unui Institut de Virusologie alimentează de mai multe luni ipoteze privind o scăpare de sub control a noului covornavirus, care produce boala COVID-19, din acest laborator sensibil.

În urma unor articole de presă, secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit la începutul lunii despre o "anchetă" pentru a analiza această teorie, care nu se sprijină pentru moment pe nimic foarte tangibil.

Aceste suspiciuni sunt "pură fabricație", a declarat directoarea institutului, Wang Yanyi, la televiziunea publică CGTN.

"La fel ca toată lumea, noi nici nu știam că virusul exista", a spus ea într-un interviu difuzat sâmbătă seară de CGTN, dar realizat la 13 mai.

"Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?", s-a întrebat ea.

Primele persoane infectate cu noul coronavirus au fost semnalate la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume și a făcut circa 340.000 de morți.

Diverse teorii, mai mult sau mai puțin exuberante, au înflorit în ultimele luni pe internet și incriminează Institutul de Virusologie din Wuhan.

Directoarea sa a recunoscut că laboratorul "a izolat și obținut unele tipuri de coronavirus de la lilieci".

"Avem trei tulpini vii de virus", a afirmat ea, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 "nu este decât în proporție de 79,8%".

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoși agenți patogeni din lume.

Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaștere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă științifică, potrivit AFP.

Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvența genomului noului coronavirus este similară în proporție de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, și în proporție de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău