Coronavirus: ''Dezastru'' în campania de vaccinare din regiunea italiană Lombardia

  • 22 Martie 2021 15:49
Coronavirus: ''Dezastru'' în campania de vaccinare din regiunea italiană Lombardia

Campania de vaccinare se îndreaptă spre ''dezastru'' în Lombardia din cauza unui sistem de programări defectuos, în condițiile în care această regiune din nordul Italiei este cea mai afectată de pandemia de coronavirus, au admis luni responsabili politici locali, informează AFP, preluat de Agerpres.

Lombardia era epicentrul epidemiei în urmă cu 13 luni și este în continuare regiunea cu cel mai mare număr de contaminări.

Este "un dezastru, de la bun început", a declarat primărița localității Crema, Stefania Bonaldi, pentru La Repubblica.

La Cremona, principalul oraș al provinciei apropiat de Crema, centrul de vaccinare era aproape pustiu în timpul weekendului, pentru că persoanele care urmau să se vaccineze nu au primit mesajul care îi informa să se prezinte. Funcționari locali au fost nevoiți să consulte registrul stării civile și să-i cheme pe oameni unul câte unul, iar un primar a împrumutat un microbuz pentru a transporta persoanele în vârstă de la domiciliul lor.

"Ieri am adus 20 dintre ei (pentru vaccinare), astăzi 30, apoi vreo 15 profesori", a declarat Giuseppe Papa, primarul localității San Bassano, într-un alt interviu pentru La Reppublica.

Ministrul sănătății al regiunii Lombardia, Letizia Moratti, a promis duminică că va lua "decizii rapide și drastice" pentru a remedia această situație "inacceptabilă".

Italia, la fel ca celelalte țări din Uniunea Europeană, se confruntă cu o penurie de vaccinuri, însă eșecurile din Lombardia, una dintre regiunile cele mai bogate și care ar fi trebuit să fie printre cele mai eficiente, sunt și mai strigătoare la cer.

Această țară, unde aproape 105.000 de persoane au murit de COVID-19, a administrat până acum 7,8 milioane de doze și a vaccinat complet puțin sub 2,5 milioane de persoane, la o populație de 60 de milioane de locuitori.

Într-un sistem de sănătate publică ce le lasă regiunilor o mare marjă de manevră, lipsește o coordonare a priorităților, în pofida unei recomandări pe plan național de a se concentra asupra persoanelor de peste 80 de ani. Procentul acelora dintre ei cărora li s-a administrat cel puțin o injecție variază de la 87% în Lazio, regiunea Romei, potrivit ministrului regional al sănătății, și 2,6% în Sardinia, potrivit organismului independent de reflecție asupra sănătății GIMBE.

Premierul italian Mario Draghi a promis că va face uz de "toate mijloacele" pentru a lupta împotriva pandemiei și pentru a înmulți masiv vaccinările. Guvernul Italiei și-a fixat drept obiectiv să tripleze numărul de imunizări la 500.000 pe zi până la mijlocul lui aprilie și să vaccineze complet 80% din populația țării până la mijlocul lunii septembrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău